Dvojica britanskih znanstvenika otkrila su vodeno isparavanje u atmosferi Marsa, što je novi prilog tezi da je na Crvenom planetu nekoć postojao život.

Znanstvenici se uglavnom slažu da je Mars u prošlosti obilovao tekućom vodom, s jezerima i rijekama. Danas je sva voda Crvenog planeta uglavnom zarobljena u ledenim kalotama ispod površine.

Međutim, nova studija koju su u časopisu Science Advances objavili britanski znanstvenici sveučilišta Open University sugerira da se dio te vode ispušta u obliku klorovodika u Marsovu atmosferu.

Otkriće je ostvareno zahvaljujući malenom uređaju NOMAD-u koji je učvršćen na sondi ExoMars Europske svemirske agencije (ESA) i ruskog Roskosmosa i koji mjeri svjetlost koja prolazi kroz Marsovu atmosferu.

Zajednički rusko-europski projekt ExoMars-2016 prvi je put otkrio klorovodik u atmosferi Crvenog planeta, ukazujući na nepoznate kemijske procese, priopćila je u četvrtak ruska svemirska agencija Roskosmos.

"Instrument NOMAD temeljito mijenja naše shvaćanje evolucije vode na Marsu", kaže doktor Manish Patel, jedan od autora studije.

"Neviđeno saznanje"

Instrument "pruža dosad neviđeno saznanje o izotopima vode u atmosferi Marsa ovisno o vremenu i njihovoj lokalizaciji na planetu" i to je "ključan element za razumijevanje kako je Mars s vremenom izgubio svoju vodu" i posljedično tome "prestao biti planet na kojem je moguć život".

Sue Horne, voditeljica svemirskog istraživanja u Britanskoj svemirskoj agenciji, ocjenjuje da su ta istraživanja "ključan element u našem nastojanju da otkrijemo tajnu Crvenog planeta".

"Ako shvatimo kako se odvija isparavanje vode na Marsu, to će nam pomoći u traženju odgovora na ključno pitanje: je li bilo života na Marsu?" kaže Horne.

Nova studija objavljena je u tjednu "velike gužve" na Marsu. Upravo u srijedu, kada je studija objavljena u znanstvenom časopisu, kineska sonda Tianwen-1 ušla je u Marsovu orbitu više od pola godine nakon lansiranja u okviru ambicioznog svemirskog programa koji je Kina počela.

Dan ranije sonda Hope (ili na arapskom Amal) Ujedinjenih Arapskih Emirata uspješno se postavila u Marsovu orbitu.

Konačno, 18. veljače očekuje se i dolazak američkog rovera Perseverancea. U najambicioznijoj do danas američkoj misiji na Mars tonu teški Perserverance pokušat će se spustiti u stjenovitu depresiju sa strmim liticama nazvanu Krater Jezero.