Britanski zastupnici su usvojili amandmane kojim odbacuju mogućnost da Velika Britanija izađe iz Europske unije bez sporazuma.

Osim toga, s 317 glasova za i 301 protiv usvojen je amandman kojim se zahtjeva alternativa irskom zaštitnom mehanizmu, poznatijem kao ''backstopu''.

Time je jasno odbačena ideja da London napusti EU bez sporazuma o povlačenju iz ovog bloka.

Britanska premijerka Theresa May je istaknula da je parlament te zemlje na ovaj način poslao jasnu poruku EU-u u kojem smjeru želi ići.

Prije toga je pozvala parlament da Bruxellesu pošalje poruku da će podržati sporazum o izlasku iz Europske unije ako se tvrda granica na irskom otoku zamijeni alternativnim rješenjem.

Glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća poručio je da je ''backstop'' ipak dio dogovorenog Sporazuma Velike Britanije i Europske unije te da ne postoji mogućnost novih pregovora o Brexitu.

Britanski parlament je na prošlotjednom glasovanju, na osnovu 432 glasa protiv i 202 za, odbacio sporazum o Brexitu, koji je britanska premijerka Theresa May u studenome postigla s predstavnicima EU.

Ukoliko se proces bude normalno odvijao, Velika Britanija će 29. ožujka službeno napustiti EU. Na referendumu održanom 23. lipnja 2016. većina Britanaca glasovala je za izlazak iz Unije.