Britanski supermarketi mogli bi se naći u ozbiljnim problemima ako Velika Britanija napusti EU bez dogovora, objavila je u ponedjeljak lobistička organizacija koja zastupa Sainsbury's, Asda, McDonald's, KFC i druge kompanije.

Problemi bi se mogli pojaviti u ožujku, kada bi Britanija trebala izaći iz EU-a i kada prestaje sezona proizvodnje britanske hrane, od salate do rajčica, pa se više tih proizvoda uvozi, objavio je konzorcij British Retail.

Pismo zastupnicima, koje su potpisali čelnici supermarketa Co-operative, Marks & Spencer, Lidl i Waitrose, objavljeno je uoči važnog parlamentarnog glasanja o Brexitu u utorak.

Odgovarajući na pitanje BBC-ja, glasnogovornik premijerke Therese May rekao je da postoje planovi za normalno odvijanje trgovine u slučaju 'tvrdog' Brexita. Sigurnost opskrbe hranom je prioritet i "nastavit će se bez obzira napustimo li EU s ili bez sporazuma", rekao je glasnogovornik.

Čelnici kompanija u pismu su naveli da s dobavljačima rade na planovima za izvanredno stanje, ali ističu: "Nemoguće je ukloniti sve rizike za naše lance opskrbe i kratkoročno se bojimo ozbiljnih poremećaja dođe li do 'tvrdog' Brexita."

Trećina hrane u Britaniju dolazi iz EU-a

U pismu piše da gotovo trećina hrane u Britaniju dolazi iz EU-a i da se u ožujku 90 posto salate, 80 posto rajčice i 70 posto mekog voća nabavlja u Uniji.

"Budući da se radi o svježoj i pokvarljivoj robi, važno je da brzo stigne na naše police", kažu potpisnici. "U slučaju Brexita bez dogovora, pravovremena dostava mogla bi biti značajno otežana", upozoravaju zastupnike.

U pismu se navode podaci britanske vlade po kojoj bi se u uvjetima 'tvrdog' Brexita trgovina između luka Calaisa u Francuskoj i Dovera u Velikoj Britaniji mogla smanjiti za 87 posto.

Cijene hrane mogle bi porasti zbog povećanih transportnih troškova, devalvacije valute i carina.

Trenutno se oporezuje samo deset posto uvožene hrane u Britaniju. Bude li se ta zemlja u slučaju 'tvrdog' Brexita prema pravilima WTO-a vratila u status preferirane države, to će značajno povećati troškove uvoza, što bi se moglo odraziti na cijene hrane, stoji u pismu.

Poslovna zajednica navodi da bi Britanija mogla uvesti uvozne carine od nula posto, ali bi to imalo "katastrofalne posljedice" za britanske proizvođače hrane, koji su ključan element opskrbe supermarketa.

Potpisnici kažu da, tamo gdje je moguće, gomilaju zalihe, ali da je preostalo vrlo malo raspoloživog skladišnog prostora.

Ističu da je nemoguće spremiti velike zalihe svježih proizvoda, jer ih supermarketi obično u skladištima drže do dva tjedna.