Britanski parlamentarci glasali su danas nakon duge rasprave i preuzeli kontrolu nad procesom Brexita.
 


S 329 glasova za i 302 glasa protiv, parlamentarci su glasali za amandman koji je predložio zastupnik Oliver Letwin. 

Prema tom amandmanu parlamentu se dopušta voditi dnevni red u parlamentu kada se radi o Brexitu.

Parlament u srijedu može glasati o maksimalno sedam opcija za rješenje Brexita

To znači da parlament više nije vezan opcijama koje na glasanje stavlja premijerka May nego će sada članovi parlamenta stavljati svoje prijedloge na dnevni red i glasati o njima te tako pokušati riješiti problem Brexita.

S današnjim glasanjem parlament si je otvorio mogućnost da u srijedu održi niz glasanja o alternativnim opcijama za Brexit.

CNN pak javlja kako će parlamentarci u srijedu moći glasati o maksimalno sedam varijanti za rješenje Brexita, a dodaju i kako Theresa May nije obvezna prihvatiti to što izglasaju.

No premijerkin sporazum su parlamentarci odbili već dva puta, a ona sama je u ponedjeljak popodne izjavila kako zna da nema potporu parlamenta za svoj sporazum te kako ga neće treći put staviti na glasanje dok ne bude sigurna da je dobila njihovu potporu.

May naredila ministrima i stranci da glasaju protiv

BBC javlja i kako je vlada naložila svojim ministrima da glasaju protiv ovog amandmana.

Troje ministara ipak je glasalo za Lewinov prijedlog i dalo ostavku na svoje pozicije. S njima trojicom broj ministara koji je otišao iz vlade Therese May, odnosno dao ostavku, porastao je na 29 ministara.

Osim ministrima, naložila je i stranci, odnosno članovima stranke koji su u parlamentu, da glasaju protiv. Svejedno, za ovaj amandman glasalo je 30 članova njezine stranke.

Britanski mediji stoga su se raspisali kako May nema kontrolu ni nad Brexitom, ni nad vladom, a niti nad strankom.  

Što će se sada dogoditi?

Kako javlja BBC, u srijedu će se održati glasanje o raznim opcijama za Brexit, a glasat će se i o sporazumu premijerke May. 

BBC kao neke od opcija navodi povlačenje članka 50 i odustanak od Brexita, novi referendum, glasanje za premijerkin sporazum uz dodatak carinske unije, glasanje za premijerkin referendum uz dodatak carinske unije i pristupa jedinstvenom tržištu EU-a, glasanje o sporazumu o slobodnoj trgovini s EU-om ili pak glasanje o Brexitu bez sporazuma.