"Gubitak aviona A-50 Mainstay je značajan jer je od kritične važnosti za ruske zračne operacije te pružanje slike zračnog borbenog prostora", stoji u najnovijem izvješću ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

BYPOL, bjeloruska partizanska organizacija, rekla je da je koristila bespilotne letjelice za napad na aerodrom Machulishchy, 12 kilometara od Minska, pri čemu su njeni pripadnici ozbiljno oštetili zrakoplov Beriev A-50 za rano upozoravanje i kontrolu.

"Atribucija i šteta nisu službeno potvrđeni. Međutim, gubitak A-50 Mainstaya bio bi značajan jer je ključan za ruske zračne operacije te pružanje slike borbenog prostora u zraku", stoji u najnovijem izvješću britanske obavještajne službe. "To će vjerojatno ostaviti samo 6 operativnih A-50 u službi, što će dodatno ograničiti ruske zračne operacije", dodaju.

Sabotaža u Bjelorusiji

Podsjetimo, bjeloruski protuvladini aktivisti preuzeli su odgovornost za, kako su rekli, napad dronom na ruski vojni zrakoplov u blizini Minska. Aleksandr Azarov, čelnik protuvladine organizacije BYPOL, na Telegramu je preuzeo odgovornost za napad na ruski izviđački zrakoplov A-50.

BYPOL je rekao da su u nedjeljnom napadu oštećeni prednji i središnji dijelovi zrakoplova, kao i njegov radar i antena, u zračnoj bazi Machulishchy u blizini bjeloruskog glavnog grada Minska. Azarov je rekao da je operacija pripremana nekoliko mjeseci.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu prije godinu dana bilo je nekoliko sabotaža u Bjelorusiji i u ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom, posebno na željezničkom sustavu.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nije izravno sudjelovao u ratu Rusije protiv Ukrajine, ali je dopustio njezinim snagama da koriste teritorij na početku invazije. Rusija i Bjelorusija uspostavile su zajedničku vojnu jedinicu u Bjelorusiji i održale brojne vježbe. Određeni broj ruskih ratnih zrakoplova i zrakoplova za rano upozoravanje i kontrolu raspoređen je u Bjelorusiji.