Ministar zdravstva i socijalne skrbi Velike Britanije Matt Hancock izvijestio je tamošnje parlamentarce da je najmanje 60 različitih jedinica lokalne vlasti zabilježilo zaraze "novom varijantom" koronavirusa, piše BBC.

Hancock je dodao da se novi soj koronavirusa u nekim dijelovima Engleske širi brže nego u drugima. Britanija je o ovome obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju, a britanski znanstvenici detaljno proučavaju novu varijaciju.

Ministar je rekao da nema indikacija da novi soj uzrokuje teži oblik covida-19 te da nema naznaka da dosad razvijena cjepiva neće biti učinkovita u borbi protiv te varijante.

"Trenutno smo identificirali više od tisuću slučajeva zaraze novom varijantom koronavirusa. Najviše ih je zabilježeno na jugu Engleske, no slučajeve zaraze zabilježili je gotovo 60 različitih jedinica lokalne vlasti", rekao je Hancock te dodao da je tijekom prošlog tjedna u Londonu, Kentu, dijelovima Essexa i Hertfordshireu zabilježen nagli eksponencijalni rast broja zaraženih.

"Ne znam u kojoj je mjeri taj rast povezan s pojavom nove varijante virusa, no svejedno moramo brzo reagirati", dodao je ministar.