Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt optužio je rusku vojnu obavještajnu službu (GRU) da je izvela niz kibernetičkih napada na političke i sportske institucije, tvrtke i medije diljem svijeta.

"Ovakvo ponašanje pokazuje njihovu želju da djeluju ne obazirući se na međunarodno pravo i na uspostavljene norme te da djeluju ne razmišljajući o posljedicama kao da nikad neće biti kažnjeni", priopćio je Hunt.

"Naša je poruka jasna", dodao je. "Mi i naši saveznici otkrit ćemo i odgovoriti na pokušaje GRU-a da naruši međunarodnu stabilnost."

Kibernetički napadi

Prema ministarstvu vanjskih poslova, Britanski nacionalni centar za kibernetičku sigurnost (NCSC) otkrio je da GRU stoji iza najnovijih kibernetičkih napada u svijetu.

Ti su napadi "pogodili državljane mnogih zemalja, među kojima je i Rusija, i te su države stajali milijune funti", dodao je.

Među napadima koje je NCSC identificirao je i onaj na američku Demokratsku stranku, koji je bio uvod u skandal o ruskom upletanju u američke predsjedničku kampanju 2016. godine, za koji je Washington već optužio GRU.

Među njima je i curenje povjerljivih dokumenata iz baza podataka Svjetske antidopinške agencije (AMA) te informatički napad na zračnu luku u ukrajinskom gradu Odesi.

Povezanost s piratskim skupinama

Prema jednom izvoru iz britanske vlade, GRU je povezan s brojnim poznatim piratskim skupinama, koje se često predstavljaju kao bliske ruskoj vladi, kao što su "Fancy Bear", "Sandworm", "Strontium", "APT 28", "CyberCaliphate", "Sofacy" i "BlackEnergy Actors", različita imena koja često označavaju istu skupinu.

"Britanska vlada procjenjuje da je odgovorna ruska vlada, odnosno Kremlj", dodao je izvor.

Britanska je vlada GRU već prije optužila da stoji iza trovanja bivšega dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije 4. ožujka u Salisburyju.