Britanski premijer Boris Johnson i njemački kancelar Olaf Scholz održali su zajedničku press-konferenciju u Londonu. Johnson je rekao da i Britanija i Njemačka dijele osjećaj "užasa i odbojnosti" prema "brutalnosti koju trpi ukrajinski narod", što uključuje i jutrošnji raketni napad na civile u Ukrajini.
 
Johnson je rekao da jutrošnji napad na željezničku postaju na istoku Ukrajine pokazuje "koliko duboko je Putinova vojska potonula".

"Ratni zločin je napadati civile. Zločini počinjeni u Ukrajini neće proći nekažnjeno", rekao je Johnson.

Johnson je ponovio da "Putin ne smije uspjeti" pa najavio nove britanske sankcije Rusiji, koje se odnose na zamrzavanje imovine i zabranu putovanja.

Pohvalio je svog njemačkog kolegu zbog "odlučnosti da prekine ovisnost o ruskim energentima" pa dodao: "Ovo nije lako ni za koga od nas i zato pozdravljam povijesne odluke koje je donijela Scholzova vlada kako bi se odmaknula od ruskih energenata."

Rekao je kako su se Njemačka i Britanija pridružile desecima zemalja koje u Ukrajinu šalju oružje i zaštitnu opremu poput kaciga i pancirki.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati "vojne opreme visoke kvalitete" Ukrajini u vrijednosti dodatnih 100 milijuna funti.

Rekao je da će isporuka uključivati "više protuzračnih projektila Starstreak, još 800 protutenkovskih projektila i preciznog streljiva”, javlja BBC.

Rekao je da će također biti poslano još vojne opreme poput pancira i kaciga.

"Europa kakvu smo znali prije samo šest tjedana više ne postoji. Putinova invazija je udar na temelje sigurnosti našeg kontinenta, ali njegova želja da nas podijeli očito nije urodila plodom", rekao je Johnson.

"Baš naprotiv, Putin je ujedinio Europu i cijeli transatlantski savez u podršci Ukrajini te međusobnoj solidarnosti", rekao je britanski premijer pa najavio da će Britanija poslati još oružja Ukrajini, i to u vrijednosti od 100 milijuna funti.