Većina Britanaca smatra da je zemlja u krizi zbog procesa izlaska Velike Britanije iz Unije (Brexit) i traže prijevremene opće izbore.

Britanska premijerka Theresa May podnijela je ostavku i objavila da će 7. lipnja odstupiti za pozicije predsjednice Konzervativne stranke. Naglasila je da će ostati privremena premijerka dok ne bude izabran njen nasljednik ili nasljednica, a taj proces će trajati vjerojatno nekoliko tjedana.

May je popustila pod pritiskom svoje stranke da prekine s neuspješnim procesom u kojem je nastojala Veliku Britaniju sporazumno izvesti iz Europske unije, prenosi agencija Anadolija.

U anketi koju je nakon ostavke uradio "Sky Data" sudjelovalo je 999 osoba. Ukupno 54 posto ispitanika traži izbore odmah nakon što na mjesto premijera stupi neko novi. Protiv je bilo 36 posto, a 10 se nije izjasnilo.

Veliki broj ispitanika, njih 65 posto, smatra da se Velika Britanija trenutno nalazi u krizi.

Također, 73 posto ispitanika smatra da je posljednjih godina britanska populacija više podijeljena nego ranije, međutim, deset posto smatra da su složniji.

Među ispitanicima je i šest posto koji su mišljenja da nije bilo nikakvih promjena kada je jedinstvo Britanaca u pitanju.

Sporazum o Brexitu će početkom lipnja po četvrti put biti predstavljen u britanskom parlamentu.

Lideri Europske unije su na izvanrednom samitu u Bruxellesu u travnju usvojili odluku o polugodišnjem prolongiranju procesa izlaska Velike Britanije iz Unije (Brexit) do 31. listopada.