Britanski istražitelji vjeruju da su hakeri iz Sjeverne Koreje odgovorni za najveći hakerski napad u historiji koji je prošlog mjeseca pogodio nekoliko desetina država i tisuće računara, uključujući i britansko javno zdravstvo te brojne organizacije, navodi BBC.

Britanski nacionalni sigurnosni centar (NCSC) vodi istragu o slučaju, a izvori BBC su otkrili kako istražitelji smatraju da je grupa hakera pod nazivom Lazarus provela napad.

Ista je grupa napala kompaniju Sony Pictures 2014. godine. Povod je tada bio najava objavljivanja satiričnog filma o sjevernokorejskim vođama.

Ucjenjivački softver je prošlog mjeseca pogodio veliki broj umreženih računara širom svijeta, te izazvao probleme u poslovanju, tražeći uplate virtualnog novca Bitcoin. Britanci tvrde da nema informacija da su hakeri dobili bilo kakav novac.

Privatni istražitelji koje su angažirale pogođene kompanije, kažu kako postoji određeno preklapanje između ranijih akcija Lazarus grupe i ove posljednje. Također, vjeruju da državni istražni tim ima više izvora za svoje tvrdnje. Američki istražitelji su pronašli slične veze, ali nisu do kraja proveli istragu obzirom da SAD nisu bile snažno pogođene napadom. Ono što Britanci još ne mogu tvrditi, kaže BBC, jeste kakva je uloga vlasti iz Pyongyanga i rade li hakeri samostalno ili po nalogu države.