Britanske diplomate povući će se iz institucionalnih struktura administracije EU u Bruxellesu u roku od nekoliko dana, što je dio plana koji je izradio ured premijera Borisa Johnsona, piše britanski dnevnik Guardian.

Prema pisanju lista, u nastojanju da ojača poruku da će Velika Britanija izaći iz EU do 31. listopada, diplomati će prestati nazočiti svakodnevnim sastancima u Bruxellesu, piše Srna.

Britanski dužnosnici ističu kako je ovaj potez Londona u skladu s prvim priopćenjim Borisa Johnsona datom u parlamentu kada je rekao da će "skinuti okove" EU s britanske diplomacije.

Kritičari poteza smatraju da će simbolično povlačenje ostaviti Britaniju bez uvida u odluke EU što bi moglo naškoditi nacionalnom interesu.

List podsjeća da se očekuje prisustvo britanskih diplomata na predstojećem sastanku radne grupe EU na kojem će biti govora o pitanjima sigurnosti, paneuropskom odgovoru o budućim krizama koje bi obuhvatile civile, inozemnim problemima i zaštiti interesa potrošača.

Nije poznato dokle će ići britansko povlačenje diplomata iz EU do 31. listopada.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab najavio je da će prisustvovati susretu šefova europskih diplomacija krajem kolovoza u Helsinkiju.