Britanskoj kraljevskoj mornarici izdan je crveni alarm i u stanju je pripravnosti nakon što se doznalo da je Rusija uputila jednu flotu svojih ratnih brodova put Sirije.

Flotu predvodi nosač zrakoplova Admiral Kuznjecov, najveći takav brod u ruskoj mornarici, a prati ga još sedam manjih brodova. Oni će na svome putu do Sirije početkom idućeg tjedna proći neposredno uz obalu Velike Britanije zbog čega je britanska mornarica u stanju pripravnosti, piše Daily Mail.
 

Izvest će raketnu vježbu kod obale Škotske

Napetost dodatno pojačava informacija da će ruski brodovi obaviti i raketnu vježbu u moru sjeverno od Škotske. Nakon toga bi ih trebala presresti dva britanska ratna broda i prepratiti ih dok budu prolazili tik pored britanske obale.
Ruska flota proći će kroz kanal La Manche, svega nekoliko kilometara od britanskog kopna.

Ruska demonstracija sile

Prolazak ruske flote pored obale Velike Britanije na putu do ratišta u Siriji događa se u vrijeme rastućih napetosti između Rusije i zapadnih saveznika i tumači kao demonstracija sile, ali i upozorenja Velikoj Britaniji. Kremlj je, naime, ogorčen nedavnim izjavama novog britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona na račun ruskog angažmana u Siriji.
Johnson je optužio Rusiju da namjerno odugovlači rat u Siriji, a Rusi su ga optužili za širenje antiruske histerije

Sudjelovat će u bombardiranju Alepa

Dok dva britanska ratna broda budu pratila rusku flotu, i britansko zrakoplovstvo bit će u stanju pripravnosti. Rusku flotu prethodno će kod obala Skandinavije pratiti brodovi drugih članica NATO-saveza, a isto će biti i kada kasnije uplovi u mediteran.

Očekuje se da će ruska flota biti usidrena kod sirijske obale idućih pola godine,a  da će zrakoplovis a nosača Admiral Kuznjecov sudjelovati u napadima na pobunjeničke snage u gradu Alepu.