Delegaciju Velike Britanije koja pohađa Summit G20 u Kini vladini službenici upozorili su da bi mogli postati meta lijepih Kineskinja- špijunki koje bi ih nuđenjem seksa mogle navesti da padnu u njihovu zamku, prenosi RT.

Britanski šefovi sigurnosti su izdali upozorenje timu premijerke Therese May da ne trebaju prihvaćati nikakve poklone i da trebaju biti veoma oprezni kada se radi o elektronskim uređajima koje bi Kinezi mogli ponuditi, poput USB stickova i punjača telefona.

Vlada Velike Britanije zabrinuta je da bi Kina mogla iskoristiti ovu priliku da ukrade tajne od britanskih službenika na summitu ili da instalira programe za špijuniranje na njihove elektronske uređaje. Iz ovog razloga svim sudionicima summita podijeljene su privremene email adrese i moblilni telefoni.

Jedan od službenika rekao je Telegraphu da bi sobe u kojima odsjedaju Britanci mogle biti ozvučene.

"Rečeno nam je da ako nam nije ugodno da nas ljudi vide gole, onda bismo se trebali presvlačiti ispod posteljine", rekao je izvor za Telegraph.

Strah od kineske špijunaže nije bez razloga, navodi RT. Jedan od službenika koji je u Kinu 2008. godine pratio premijera Gordona Browna jednu Kineskinju ugodne vanjštine odveo je u svoju hotelsku sobu a sljedeće jutro je uvidio da mu nedostaju Blackberry telefon i dokumenti iz aktovke.

Zanimljivo je da dokumenti koja je objavio Edward Snowden, bivši službenik američke CIA-e, 2014. godine pokazuju da je Velika Britanija koristila trikove na koje sada upozoravaju svoje službenike.

Snowden je tada naveo da je britanska obavještajna služba koristila seksualne "mamce" da u zamku uhvate strane agente, hakere i ljude za koje su sumnjali da su teroristi.

Kasnije u 2014. godini procurili su dokumenti iz britanskog Ministarstva odđbrane koji su navodili da su britanski službenici dobili detaljne upute kako bi  ruske obavještajne službe za ucjenu mogle koristiti bračna nevjerstva ili seksualnu aktivnost koju bi agenti željeli skriti.

Kako su ovakve aktivnosti ustaljena praksa u ovom poslu, čini se da britanska vlada nije u krivu što brine, pogotovo kad se uzme u obzir reputacija Kine kao zemlje koja ima nevjerojatan apetit za sve vrste podataka, te se takođe koristi ucjenom za postizanje svojih ciljeva, navodi RT.