Javno zaduživanje u Velikoj Britaniji moglo bi se udvostručiti u slučaju izlaska iz EU-a bez dogovora, tvrdi britanski Ured za proračunsku odgovornost (OBR).

U slučaju Brexita postignutog bez dogovora, javni dug mogao bi porasti na 60 milijardi funti, dok bi u slučaju Brexita s dogovorom taj iznos bio 29,3 milijarde funti, javlja BBC.

Moguća recesija

Navedeni scenarij zasniva se na pretpostavci da bi izlazak bez dogovora Veliku Britaniju odveo u recesiju.

Britanija službeno napušta EU 31. listopada ove godine.

Šanse za izlazak bez dogovora nedavno su porasle nakon što su oba kandidata za čelno mjesto u Konzervativnoj stranci dala podršku takvoj opciji.

Prognoze OBR-a

OBR, koji je osnovan s ciljem samostalne analize britanskih javnih financija, u prvoj se procjeni scenarija izlaska bez dogovora poslužio analizom IMF-a prema kojoj će britansko gospodarstvo oslabjeti za 2% u 2020., da bi se 2021. oporavilo.

Navedeno će uslijediti nakon uvođenja tarifa od 4% na proizvode iz EU-a.

"Povišena nesigurnost i opadanje samopouzdanja" nanijet će štetu investicijama, dok će "trgovinske barijere dodatno otežati izvoz", stoji u izvješću OBR-a.

"Ova dva čimbenika zajedno Veliku Britaniju vode u recesiju, pri čemu će bitno pasti cijena imovine i vrijednost funte", dodano je.

Tu su i rizik od inflacije te povećanje zaduženosti javnog sektora za 12% do 2024.

OBR je dodao da ovo nije najvjerojatniji scenarij, kao ni najgori mogući, te da oba konzervativna kandidata nude prijedloge koji bi "u slučaju primjene, povećali zaduženost vlade za više desetaka milijardi funti".

Mišljenja političara

Prognoza OBR-a pokazala se blažom od one Bank of Englanda te britanske državne riznice, prema kojima Britaniji prijeti pad BDP-a od 8% i recesija gora od one 2008., kao i udarac gospodarstvu od 90 milijardi funti do 2035.

Euroskeptični političari, poput Jacoba Reesa-Mogga, ovakve prognoze nazivaju "bedastima" i čak predviđaju rast britanskog gospodarstva nakon izlaska iz EU-a.  

Čelna osoba britanske državne riznice Philip Hammond ustvrdio je, pak, "da bi i najblaži oblik izlaska bez dogovora bio veliki udarac za britansko gospodarstvo", kritizirajući pritom vodeće ljude Brexita koji ga "žele učiniti još težim".

Žestoke kritike na račun konzervativne vlade uputili su i ljudi iz dviju vodećih oporbenih stranaka, pri čemu je laburist John McDonnel rekao da "će Brexit bez dogovora ostaviti neizbrisiv trag na britanskom gospodarstvu i javnim financijama te da dolazi kao posljedica promašenog pristupa u gospodarstvu u posljednjih 9 godina".

Jeremy Hunt i Boris Johnson, kandidati za nasljednika Therese May na mjestu premijera, pooštrili su svoje stavove o Brexitu po pitanju granice tvrdeći da je jedino rješenje "tvrda granica" između UK i EU-a na području otoka Irske.

Vodeći pregovarač EU-a o pitanju Brexita Michel Barnier izjavio je da je "prijedlog sporazuma kakav je nudila Theresa May i kakav je triput bio odbačen, bio jedini način da Britanija uredno napusti EU".