Brendirana bh. šljiva ove sezone će se prvi put pojaviti na tržištu zemalja Europske unije. Time će biti spriječen i lažni plasman šljiva iz drugih zemalja, koje su se do sada na ovom tržištu predstavljale kao bosanskohercegovački proizvod.

Inače, Bosna i Hercegovina je u 2017. godini na strana tržišta plasirala svježu šljivu u vrijednosti od 12 milijuna maraka.

Gotovo 50 posto više svježe šljive iz Bosne i Hercegovine u Njemačku, Sloveniju, Austriju, Hrvatsku i druge zemlje izvezeno je u protekloj godini u usporedbi s 2016. Od ukupnoga izvoza više od polovine pripada tržištu Njemačke, u čijem uredu za patente će bh. šljiva biti zaštićena kao jedinstven proizvod, čime će biti spriječeno njezino lažno predstavljanje tamošnjim kupcima.

Da bi mi zaštitili svoje interese a da bi omogućili inspekcijskim službama u Njemačkoj da mogu reagirati na ovakve stvari, mi moramo uraditi zaštitu svoga brenda i definirati identitet bh. šljive na tom tržištu, kaže Suad Selimović, tajnik Poljoprivrednih udruženja pri županijskoj Privrednoj komori Tuzla, izvijestila je Federalna.ba.

S tim u vezi 12 bh. kompanija potpisalo je Sporazum o suradnji na zajedničkom definiranju identiteta šljive, čime su se obavezali poštovati određene uvjete, a sve u cilju stvaranja prepoznatljivoga brenda pod kojim će se šljiva prodavati na tržištu Europske unije.

Postojat će jasna pravila prema kojima će se odvijati cjelokupan proces. To će u konačnici značiti veću cijenu za tridesetak posto veću od trenutne, što će našim poljoprivrednim proizvođačima mnogo olakšati i donijeti veću dobit i financijske rezultate, pojašnjava Ibrahim Latifović, potpredsjednik Marketinške asocijacije bh. šljive.

Nakon što se otvori mogućnost izvoza brendirane svježe bh. šljive i postigne stabilnost i prepoznatljivost na tržištu Europske unije, bit će poduzete aktivnosti na stvaranju zaštite i za suhu šljivu i prerađevine od šljive.

(www.jabuka.tv)