'U jednoglasnoj odluci, sud osuđuje okrivljenog na 21 godinu preventivnog zatvora', rekla je sutkinja Wenche Elizabeth Arntzen tijekom presude. U zatvoru će Breivik provesti minimalno deset godina, a onda bI mogao i na slobodu, javlja Sky News.Iako je 21 godina zatvora maksimalna kazna koju propisuje norveški zakon, zakon dopušta mogućnost produljenja kazne ako se bude smatralo da i dalje predstavlja prijetnju za okolinu.

Breivikov odvjetnik rekao je da će se na presudu žaliti samo ako njegovog klijenta proglase mentalno neuračunjivim, u suprotnom žalbe neće biti. Podsjetimo, ekstremni desničar Breivik u srpnju prošle godine u Norveškoj poubijao je 77 osoba. Otvorio je vatru u ljetnom kampu mladih, ubivši 69 osoba, većinom mladih, a prethodno je u blizini sjedišta vlade u Oslu detonirao bombu pri čemu je poginulo osam osoba.

Norveški tužitelji u završnoj riječi tražili su da se Anders Breivik proglasi neuračunljivim i da kaznu služi u psihijatrijskoj ustanovi, što je sutkinja odbila. I dalje će vjerojatno biti u zatvoru Ila u predgrađu Osla. To je zatvor visoke sigurnosti koji ima i posebno krilo koje služi kao mini-bolnica. Branitelj je propustio formalno zatražiti oslobađajuću presudu, što je izazvalo oštru reakciju Breivika. Taj je zahtjev potvrdio tek na upit sutkinje.