Bivši brazilski ministar financija Antonio Palocci (56) osuđen je na 12 godina zatvora zbog korupcije i pranja novca.

Palocci, koji je bio u pritvoru od rujna prošle godine, osuđen je za podmićivanje i pranje novca kao dio velike korupcijske mreže u slučaju državne naftne kompanije Petrobras.

U aferi izvlačenja novaca iz Petrobrasa, poznatu kao "Car Wash", optužen je i bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silve, u čijoj vladi je Palocci bio ministar.

Nagađa se kako bi presuda suca Sergia Mora mogla ubrzati istragu u operaciji "Car Wash" jer bi Palocci sada mogao 'propjevati' u zamjenu za manju kaznu.

Priznanjem bi mogao smanjiti kaznu

Brazilski mediji pišu kako je sporazum o priznanju već postignut i očekuje se njegovo potpisivanje u rujnu. Palocci je navodno ponudio dokaze o korupcijskoj mreži koja bi mogla naštetiti bivšem predsjedniku.

"Ministrova odgovornost je bila velika, pa prema tome i kazna mora biti velika", kazao je sudac Moro.

Deseci dužnosnika i političara uhićeno je ili su pod istragom zbog sumnje da su preplaćivali ugovore s Petrobrasom, a dio novca koristili za mito. Lulada Silva je bio brazilski predsjednik u dva mandata, a čelo države napustio je 2011. godine.

Istraga je pokrenuta 2014. a iznijela je na vidjelo mehanizam sustavne prijevare u poslovima koje su sklapale ta naftna supertvrtka u državnim rukama i 16 drugih tvrtki, uz proviziju 1 do 3 posto za svaki ugovor od čega se dio isplaćivao zastupnicima koalicije koji su na vlasti.