Brazilski potpredsjednik Hamilton Mourao izjavio je da je počelo razmještanje vojske radi zaštite Amazonije, počevši od savezne države Rondonije uz granicu s Bolivijom.

Šalju vojsku tri mjeseca ranije nego prošle godine

Predsjednik Jair Bolsonaro donio je prošli tjedan uredbu kojom dopušta angažiranje vojske, sličnu onoj iz prošle godine nakon razornih požara i pojačanog krčenja šuma.

Ove godine vojsku šalju tri mjeseca ranije nego prošle godine.

Vlada je u petak objavila da je u travnju naglo poraslo krčenje šuma u brazilskom dijelu Amazonije.

Uništavanje šuma poraslo je za 64 posto u travnju u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju satelitski podaci svemirske agencije INPE.

Sječa šuma veća za 55 posto

U prva četiri mjeseca 2020. sječa šuma veća je za 55 posto nego u istom razdoblju prošle godine, uništena su 1202 četvorna kilometra Amazonije, navodi INPE.

Amazonija je najveća svjetska prašuma. Njezino očuvanje ključno je za ublažavanje globalnog zagrijavanja zbog apsorbiranja goleme količine stakleničkih plinova, navode znanstvenici.

Uništavanje "pluća planeta" traje dulje od desetljeća i nastavlja se u 2020. Ekolozi za to krive desničarskog predsjednika Bolsonara, koji potiče ilegalne drvosječe, rudare i rančere u toj regiji.

Bolsonaro je obećao da će to područje razviti poticanjem poljoprivrede i rudarstva u zaštićenim područjima prašume.