Brazilski grad Rio de Janeiro će u razdobljuod 5. do 21. kolovoza biti domaćin Ljetnih olimpijskih igara, a procjene su kako će ta najveći sportski događaj ove godine koštati blizu 12 milijardi dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Rio je domaćin 31. Olimpijade, a prve su to igre koje se organiziraju na području Južne Amerike. U 28 sportskih olimpijskih disciplina natjecat će se blizu 10.500 sportista iz 206 zemalja svijeta.

Organizacija za međunarodni kreditni rejting Moody's ranije je objavila procjenu kako će Olimpijske igre u Riu koštati blizu 12 milijardi dolara. Za izgradnju infrastrukture utrošeno je 7,7 milijardi, za izgradnju novih sportskih kompleksa 1,8 milijardi, a za administrativne, marketinške i smještajne usluge je investirano 2,5 milijarde dolara.

Planirano je kako 40 posto sredstava za troškove osiguraju domaći sponzori, 25 posto Međunarodni olimpijski komitet (MOK), 16 posto sredstava će biti osigurano prodajom ulaznica, 12 posto će osigurati međunarodni sponzori, a sedam posto sredstava će biti prikupljeno od prodaje licenci i drugih izvora.

Brazilska federalna razvojna banka (BNDES) je od lipnja 2014. godine za organizaciju Olimpijade osigurala kredit u iznosu od 3,2 milijarde dolara.

Analitičari kompanije Visa, jednog od službenih sponzora Olimpijade u Riu, očekuju kako će tijekom Igara Brazil posjetiti pola milijuna stranih turista. Očekuje se kako će 45 posto turista u Brazil doći iz Latinske Amerike i Kariba, 30 posto iz Europe, 15 posto iz Sjeverne Amerike, pet posto iz zemalja Azije i Pacifika, a preostalih pet posto iz zemalja Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i drugih regija.

Prema podacima MOK-a, tijekom Olimpijade i Riu će biti angažirano 85.000 službenika sigurnosti iz 55 zemalja, a očekuje se kako će Olimpijadu pratiti više od 20.000 predstavnika medija. Planiran je angažman 50.000 volontera, 3.200 sportskih sudaca i 16.000 novih zaposlenika u hotelima i drugim objektima.

Olimpijada u Riu će ući u povijest i po tome što će na njoj prvi put sudjelovati deset sportaša pod zastavom "izbjegličke momčadi", kako bi ukazali na globalni problem te populacije.

Golf se i Riu vraća u olmpijsku obitelj sportova prvi put nakon 1904. godine, a nove sportske discipline su i ragbi i kiteboarding.

Za regularnost natjecanja na Olimpijadi u Riu MOK će angažirati više od 200 službenika za antidoping, a tijekom igara bit će urađena analiza 4.500 uzoraka urina i 1.000 uzoraka krvi sportaša.

Tijekom igara se očekuje prodaja ukupno šest milijuna ulaznica uz prosječnu cijenu od 35 dolara. A ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijade će biti održane na stadionu Maracana koji ima kapacitet od 78.800 gledatelja. Sportaši će se natjecati na borilištima u ukupno 34 sportska kompleksa.

Iako je posve sigurno kako će Olimpijada doprinijeti promociji Brazila i njegove turističke ponude, još uvijek je predmet rasprava pitanje kako li će tako skupi i obilni sportski događaj u konačnici imati pozitivne odjeke na brazilsku ekonomiju.

Stručnjaci Moody'sa su još u travnju upozorili kako Olimpijada neće biti korisna za oživljavanje "posrnule" ekonomije Brazila. U izvještaju te kuće se navodi kako će igre kratkoročno biti pozitivne za boljitak života stanovnika regije Rio de Janeiroa koji sa 16 milijuna čine osam posto brazilske populacije, ali kako će negativni ekonomski trendovi i inflacija u zemlji domaćinu biti nastavljeni i nakon Olimpijade.

Prethodne Ljetne olimpijske igre doržane su 2012. godine u Londonu, a Velika Britanija je službeno priopćilaa kako su igre koštale 15 milijardi dolara, a donijele zaradu od četiri milijarde. Britanski ured za trgovinu i investicije je nakon igara priopćio kako je indirektni doprinos Olimpijade britanskoj ekonomiji donio 17 milijardi dolara.