Ministri predsjednika Jaira Bolsonara prisegnuli su u srijedu obećanjem da će Brazil postaviti na noge uz radikalni zaokret u politici, a među prvim ukazima je odluka o dodjeli domorodačke zemlje na upravljanje ministarstvu poljoprivrede, što je pozdravio agrobiznis, a zabrinulo ekologe.

Vlada je manjeg obima, ali je uglavnom čine neiskusni političari kojih je dolazak na vlast burza u Sao Paulu dočekala s optimizmom.

Ministri, među kojima su sedam umirovljenih vojnih dužnosnika, dvije žene i nijedan crnac, prisegnuli su dan nakon svečane prisege predsjednika Bolsonara.

"Pred velikim smo izazovom: ponovo postaviti Brazil na noge", rekao je Onyx Lorenzoni, drugi čovjek u Bolsonarovoj vladi.

"Jaira Bolsonara je poslao sam Bog, a izabrao ga je brazilski narod koji je živio u strahu", rekao je.

Paul Guedes, ultraliberalni ministar gospodarstva, rekao je prisežući da je "mirovinska reforma prva i glavna zadaća" vlade.

Predsjednik Bolsonaro je u srijedu rekao da su brazilske oružane snage zapreka bilo kojoj osobi ili skupini koja bi poželjela uzurpirati vlast. Njegov novi ministar obrane Fernando Azevedo e Silva, bivši vojni satnik, rekao je da je brazilski narod izborima pokazao da želi "hijerarhiju, red i napredak".

Zvijezda nove vlade - bivši antikorupcijski sudac

Svojevrsna zvijezda nove vlade je ministar pravosuđa i bivši antikorupcijski sudac Sergio Moro koji je rekao da vjeruje da će se moći uspješnije boriti protiv korupcije.

Bolsonaro se u srijedu ujutro sastao s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom koji je zastupao predsjednika Donalda Trumpa na inauguraciji.

Vanjska politika novog brazilskog predsjednika bit će "trumpovska": neprihvaćanje multilateralizma i stranih ljevičarskih režima, približavanje Izraelu, kritika Kine i klimatoskepticizam.

Jair Bolsonaro je večer nakon prisege donio prvu izvršnu naredbu kojom je povećao minimalnu mjesečnu plaću na 998 reala (225 eura).

Druga mjera, veoma sporna, razgraničenje je urođeničke zemlje koju je Bolsonaro ocijenio "predimenzioniranom". Urođeničku zemlju i javne šume stavio je u nadležnost ministarstva poljoprivrede koje vodi predstavnica moćnog lobija agrobiznisa Tereza Cristina da Costa.

"Domorocima manipuliraju nevladine udruge"

Brazilski domoroci čine manje od 1 posto stanovništva, no žive na području od 106,7 milijuna hektara, ili 12,5 posto nacionalnog teritorija.

"Manje od milijun ljudi živi u tim izoliranim područjima Brazila, gdje ih eksploatiraju i manipuliraju njima nevladine udruge", napisao je Bolsonaro aludirajući na neprofitne skupine i poručio "Hajde da zajedno integriramo te građane."

Kritičari strahuju da će širenje komercijalne djelatnosti uništiti kulture i jezike kroz integraciju plemena u brazilsko društvo, a borci za zaštitu okoliša ističu da su domoroci posljednji čuvari Amazonije, najveće tropske kišne šume, presudne za očuvanje klimatske stabilnosti.

Bolsonarov potpredsjednik je umirovljeni general Hamilton Mourao.

Donesena su i nova pravila ponašanja kako bi se otklonila opasnost nepotizma i korupcije koja je do kraja diskreditirala prethodne brazilske vlade, lijevu i desnog centra.