Mlađi brat napadača iz Manchestera, Hašim Abedi, bio je "važan igrač" u džihadističkoj stanici koja je planirala napad na konvoj Ujedinjenih nacija u Tripoliju, a meta je bio specijalni izaslanik svjetske organizacije u Libiji Martin Kobler, piše danas britanski Independent.

Stanica, čiji je Hašim Abedi bio član, kovala je zavjeru o napadu na šefa Misije UN za podršku u Libiji tijekom posjete Tripoliju ranije ove godine, prenosi Sunday Telegraph pozivajući se na neimenovane izvore.

Ta džihadistička grupa je, navodi Sunday Telegraph, bila pri kraju izrade eksplozivne naprave kojom je namjeravala da napadne Koblera, njemačkog državljanina, i njegov konvoj u libijskoj prijestolnici, ali su zavjeru osujetile sigurnosne snage. Libijske antiterorističke snage uhapsile su 20-godišnjeg Hašima Abedija u utorak, dan nakon što je njegov brat Salman (na fotografiji) ubio 22 osobe raznijevši se na kraju pop koncerta u Manchesterskoj areni. Hašim je uhićen u obiteljskoj kući u Tripoliju, zajedno s ocem Ramadanom.

Sigurnosne službe u toj sjevernoafričkoj zemlji kažu da su Hašima pratile više od mjesec dana i da je on priznao da je znao za pogubni napad koji je njegov brat izveo u ponedjeljak uvečer u Manchesteru. Ahmed bin Salem, glasnogovornik libijskih specijalnih snaga za odvraćanje, rekao je da imaju dokaz da je Hašim Abedi umiješan u Islamsku državu zajedno sa svojim bratom.

Glasnogovornik libijskih vlasti rekao je za BBC da je Hašim Abedi istražiteljima rekao da je povezan s Islamskom državom i da "dijeli ideologiju sa svojim bratom".