Zakon o pravima demobiliziranih branitelja i utvrđivanje jedinstvenog registra bivših branitelja u FBiH čekat će novu vlast jer, kako sada stvari stoje, aktualni parlament neće održati sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o ovim pitanjima.

I dok vladajuće stranke tvrde da zakon nije usuglašen i da Vlada FBiH treba u parlamentarnu proceduru uputiti novi, opozicija smatra da ovo pitanje može biti riješeno u ovom mandatu i u parlamentarnim klupama.

Volja vladajuće koalicije

Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP-a, kaže da je moguće zakazati sjednicu i donijeti borački zakon, ali ako to hoće vladajuća koalicija.

"To je isključivo u njihovoj nadležnosti, ali prije toga Vlada FBiH mora dati odgovarajući i provodiv zakon i treba pripremiti sredstva koja bi išla toj kategoriji, ali i odvojiti prave od lažnih branitelja sa spiska", rekao je Karajbić za "Nezavisne" i dodao da vladajuće stranke ne žele da donesu zakon koji bi koristio braniteljima, pišu Nezavisne novine.

Jasenko Tufekčić (SDA), predsjedavajući Parlamentarne komisije koja je radila na usuglašavanju tekstova zakona o pravima demobiliziranih branitelja u FBiH, ponovio je da se ova komisija nije mogla usuglasiti i da je sada sve na premijeru i Vladi da korigira zakon i uputi ga u parlamentarnu proceduru.

Faruk Ćupina, poslanik SBB-a i član spomenute komisije, kaže da je očito da se radi o vrlo krupnom pitanju za SDA i HDZ čije rješavanje bi značilo priznavanje vlastitog kriminala ogromnih razmjera.

Od lažnih branitelja dati umirovljenicima

"A razlog je jednostavan: brojka branitelja kojom se barata u javnosti je uduplana od kraja rata ili ako se sjećate - od podjele certifikata braniteljima. Oni koji nisu sudjelovali u ratu nagrađeni su jednako kao i oni koji su sudjelovali i to je ključ. SDA i HDZ su kupovali ljude preko leđa države trpajući lažne borce među stvarne. I danas svi plaćamo tu cijenu kupovine ljudi", kazao je Ćupina i tvrdi da je od nekih 250.000 bivših branitelja taj broj narastao na više od pola milijuna.

Ističe da kada bi se novac od lažnih branitelja preusmjerio prema umirovljenicima, njihove mirovine bi bile uduplane.

"Osobno ću pokrenuti inicijativu da umirovljenici s minimalnim mirovinama tuže odgovorne garniture iz SDA i HDZ za nanošenje ogromne štete proračunima Federacije s ciljem duplog povećanja mirovina oduzimanjem primanja za 250.000 lažnih branitelja", kazao je Ćupina.

Zbog neusvajanja ovog zakona, bivši borci nekadašnje Armije RBiH i HVO-a nekoliko su puta prosvjedovalii blokirali prometnice u Federaciji BiH. Zadnji protest u Sarajevu, koji se dogodio prije desetak dana, završio je incidentom u kojem su povrijeđeni nekoliko desetina bivših branitelja i četiri policajca, a tri demobilizirana borca bila su i uhićena.