Vlada Federacije BiH na sjednici u petak utvrdila je koeficijent 1 za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada korisnika braniteljsko-invalidske zaštite u FBiH (invalidnina) za razdoblje rujan - prosinac 2020. godine. Ovakav koeficijent predstavlja povećanje za 2,07 posto, piše Večernji list BiH

Utvrđen je i koeficijent 1 za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji. Ovaj koeficijent, također, predstavlja povećanje za 2,07 posto za razdoblje rujan - prosinac. 

Isti koeficijent utvrđen je i za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji za razdoblje srpanj - rujan 2020. 

Prihodi 

Visina mjesečne novčane egzistencijalne naknade bit će utvrđena na osnovi ovog koeficijenta i iznosa utvrđenog u članku 22. stavku 1. Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji. Vlada FBiH utvrdila je prijedlog zakona o izmjenama Zakona o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava. 

Cilj izmjena je produljenje rokova za završetak konsolidacije za gospodarska društva koja su već u ovom postupku te za prijavu za uključenje onih društava koja posluju s poteškoćama, a iskazala su zanimanje za konsolidaciju. 

Na sjednici Vlade konstatirano je kako je proračun FBiH od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine ostvario ukupne prihode od 2,208 mlrd. KM, što je 40 posto od planiranog izmjenama i dopunama proračuna FBiH za 2020. godinu. 

No, ako promatramo ostvarenje samo prihoda, isključujući financiranje, što je realnije, vidimo da su ostvareni prihodi u stopostotnom iznosu u odnosu na plan za šest mjeseci. 

Ekonomski oporavak 

Vlada FBiH donijela je odluku o izradi strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja FBiH 2021. - 2027. godine. Riječ je o strateškom dokumentu koji definira i usmjerava razvoj poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije BiH, županija i jedinica lokalne samouprave. 

U kontekstu tema od važnosti za ekonomski oporavak, realizirajući zaključak Vlade FBiH od 9. 7. 2020. godine, Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije dostavilo je izmjene i dopune akcijskog plana 2019. - 2023. godine za realizaciju strategije razvoja industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u FBiH za razdoblje 2013. - 2023. 

Ovime je omogućeno da gospodarska društva iz ove industrijske grane prevladaju stanje nastalo za vrijeme i poslije proglašenja stanja nesreće prouzročene pojavom koronavirusa te su utvrđene i druge izmjene koje će pomoći realizaciji strategije. 

Vlada je usvojila i akcijski plan za prevenciju i borbu protiv terorizma za razdoblje 2020. - 2025. 

Naložila je pokretanje aktivnosti iz akcijskog plana te zadužila sve njihove nositelje na dosljednu provedbu obveza iz svoje nadležnosti u skladu s planiranim rokovima.