Prihvativši izvještaj Radne grupe za usuglašavanje Prijedloga zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji koju je, na temelju zaključka Zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 28.2.2019. godine, osnovala 13.3.2019. godine, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj hitnoj sjednici u Mostaru, zadužila Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata da za Nacrt ovog zakona, u roku od 30 dana, pribavi potrebna mišljenja kantona, jer je riječ zajedničkoj nadležnosti federalnih i kantonalnih vlasti, i da joj ga, nakon toga, dostavi na razmatranje.

Kako je priopćeno nakon sjednice, nacrtom ovog zakona propisano je ostvarivanje prava na svim razinama vlasti (općina, grad, kanton, Federacija), a za njegovo provođenje potrebna su sredstva od 50.000.000 KM godišnje.

Analizom stanja demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji kroz sustavne evidencije Zavoda za zapošljavanje, MIO, IDEEA i evidencija kojima raspolaže Federalno ministarstvo, utvrđeno je da bi pravo po ovom zakonu moglo ostvariti oko 20.000 demobiliziranih branitelja koji se nalaze u stanju potrebe.

Zakonom je propisano da jedan mjesec učešća u oružanim snagama iznosi pet KM, dok bi prosječna mjesečna novčana naknada bila oko 200 KM.

Ukoliko bude veći broj korisnika od procijenjenog broja, Vlada FBiH će, svojom odlukom, kvartalno utvrđivati visinu isplatnog koeficijenta.

Početak primjene Zakona predviđen je od 1.10.2019. godine.

Inače, na današnjoj sjednici je još jednom istaknuto da tekst ovog zakona potpuno podržavaju sva braniteljska udruženja, parlamentarni odbori, kao i predstavnici Vladinih i nevladinih institucija, te svih političkih stranaka koji su sudjelovali u njegovoj izradi.

Današnjoj sjednici Vlade FBiH nisu prisustvovali ministri iz HDZ-a BiH.