Uz sve one gingerbread keksiće, skandinavske cimet rolice i njemački stollen, da spomenemo samo neke od adventskih slastica koje smo usvojili sa Zapada, bilo bi pošteno dati šansu barem jednoj božićnoj slastici s Istoka, zar ne? Ako ćete se odlučiti na samo jednu, mi vam predlažemo da to bude grčka melomakarona.

Riječ je o keksima koji donekle podsjećaju na urmašice, ali i na baklave, doduše ne po korama, nego po obilju oraha, a imaju poveznice i s medenjacima, prvenstveno po finim, tiplim začinima od kojih cijela kuća neodoljivo miriše, piše Slobodna Dalmacija.

Ove male bombice okusa postaju još bolje kad se natope slatkim sirupom, a razlog zbog kojeg su nam još draže od gore spomenutih gingerbread keksića i cimet rolica je što sadrže nama bliske sastojke poput maslinovog ulja, naranči i limuna. Jednostavno ih morate ispeći!

Melomakarona

Sastojci:

360 g brašna
125 g nasjeckanih oraha
60 g šećera
240 ml maslinovog ulja
120 ml svježeg soka od naranče
1 žličica praška za pecivo
1 žličica mljevenog cimeta
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice mljevenog klinčića
1/4 žličice ribanog muškata
korica jedne naranče
čašica konjaka

Sirup:

400 g šećera
170 g meda
700 ml vode
1 štapić cimeta
1 žličica cijelih klinčića
limunova korica
sok 1 limuna

Priprema:

Najprije skuhajte sirup jer mora se ohladiti dok se keksi ispeku. Stavite sve sastojke u mali lonac na srednje jaku vatru. Ostavite sirup da kuha otprilike 15-20 minuta ili dok se malo ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Za tijesto pomiješajte sve suhe sastojke (pola količine sjeckanih oraha ostavite za posipanje), odvojeno pomiješajte mokre pa sjedinite dvije smjese. Oblikujte tijesto, ako je previše ljepljivo dodajte mu još malo brašna. Nemojte previše mijesiti.

Od tijesta grabite žlicom pa oblikujte ovalne oblike i stisnite ih malo na svakom kraju. Poredajte melamakarone na lim za pečenje obložen papirom i nježno svaki pritisnite vilicom. Pecite oko 20-25 minuta na 170 stupnjeva Celzija dok ne porumene. Pazite da se ne prepeku jer neće upiti dovoljno sirupa.

Izvadite ih iz pećnice i ostavite ih da odstoje otprilike 10 minuta pa ih po nekoliko ubacujte u sirup, ostavite ih da odstoje minutu-dvije pa ih vadite na pladanj. Po želji pokapajte s još meda i obilato pospite nasjeckanim orasima.