Bošnjački politički vrh pritiskom na pravosuđe BiH blokira istrage u predmetima ratnih zločina nad Srbima, smatra direktor Centra Republike Srpske za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić.

Kojić je naglasio kako bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i ostali bošnjački dužnosnici uporno zanemaruju činjenice da su sarajevski Srbi početkom rata masovno odvođeni iz svojih stanova i likvidirani.

- To su bili civili, a Sarajevo već 20 godina nije procesuiralo nikog iz bošnjačkog ratnog vrha, unatoč brojnim dokazima o zločinima nad srpskim civilima i vojnicima - rekao je Kojić za "Večernje novosti" povodom nedavne Izetbegovićeve izjave da se postupcima protiv časnika takozvane Armije BiH "pokušavaju stvoriti vještački balansi u procesuiranju predmeta ratnih zločina".

Predsjednik Republičke organizacije obitelji zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ocijenio je kako je Izetbegovićev stav o zločinima prema Srbima necivilizacijski.

- Žele sačuvati matricu, prema kojoj su samo Bošnjaci žrtve. Takvom politikom ruše mir i budućnost u BiH - poručio je Mitrović.

Izetbegović je nedavno izjavio kako se postupcima protiv bošnjačkih časnika "nastoje izjednačiti obe strane u ratu".