Svi koji ovih dana borave izvan BiH i traže recept da se propiše budućnost ove zemlje, zapravo joj ne čine dobro, poručio je zamjenik predsjedavatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

Špirić je, nakon današnjeg odgađanja hitne sjednice Doma naroda, pozvao na razgovor kako bi se došlo do rješenja za izgradnju budućnosti BiH.

- Svjedoci ste da smo trebali održati 10. hitnu sjednicu Doma naroda za zahtjev kluba jednog konstitutivnog naroda, hrvatskog naroda, podržanu Klubom srpskog naroda. Malo tko dobronamjeran je očekivao da će na ovakav način SDA braniti BiH blokadom jednog doma Parlamentarne skupštine BiH - rekao je Špirić, prenosi Srna.

On je istakao da je očekivao da će danas na sjednici Doma naroda biti razmatrano pitanje za koje se godinama govori da je prioritet BiH, a to je reforma izbornog zakonodavstva, s obzirom na to da je ovo izborna godina.

- Nažalost, sjednice Doma naroda nije bilo, a sutra će biti ponovo pokušaj. Sjednica je zakazana za 10.00 sati i očekivati je da ćemo sutra imati kvorum i razgovarati o ovim bitnim pitanjima za sve građane BiH - rekao je Špirić.

On je napomenuo da je mnogo otvorenih pitanja koje traže dnevne rasprave, koje će dugo trajati s ciljem da se nađe najbolje moguće rješenje.

- Nije ovo prvi put. Mi iz Republike Srpske smo godinu dana na zahtjev institucija Srpske imali brojne teme o kojima smo htjeli razgovarati u smislu izgradnje bolje budućnosti svih nas koji živimo u BiH. S bošnjačke strane nije bilo odgovora, niti želje da se razgovara - rekao je Špirić.

On je ukazao da se rješenja moraju naći unutar zemlje i da nikog ne optužuje jer je činjenica da sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma, odnosno nedolaska SDA.

- Ono što je najgore za budućnost BiH što se ovo s bošnjačke strane može iščitavati - BiH to smo mi. Svi ostali koji ne misle kao mi - doviđenja. To je najteži odgovor koji smo mogli dobiti 30 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Špirić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda izrazio je uvjerenje da će svi razmisliti i da će se odazvati razgovorima o bitnim pitanjima kao što je izborno zakonodavstvo BiH.

- Mi smo iz Republike Srpske cijelo vrijeme molili i tražili da se razgovara o onom što je bio zahtjev iz institucija, a ne pojedinca izaslanika i zastupnika. Nije Republika Srpska za cilj imala niti je blokirala rad institucija nego je na djelu bila nespremnost političkog Sarajeva da u institucijama odlučuje o budućnosti ove zemlje - rekao je Špirić.

On kaže da se iz dana u dan takav stav političkog Sarajeva pokazuje kao kontraproduktivan, te da međunarodni prijatelji ove zemlje ukazuju da se rješenja moraju donijeti u institucijama.

- To nam kažu međunarodni prijatelji. Učtivo nas saslušaju i kažu izvolite u institucije i donesite rješenje kakvo vam odgovara. Bojim se da će na ovakvo decidno slanje poruke biti kako mi kažemo ili neće biti nikako - znate čemu vodi - uvijek kada je sve ili ništa u BiH smo bili na ništa - ističe Špirić.

On je napomenu da dijalog mora da traje bez obzira na politička neslaganja napominjući da mnoge demokratske zemlje počivaju na trajnom demokratskom dijalogu.

Kada je riječ o rastu cijena, Špirić je istaknuo da su jedino rješenje, s obzirom na ustavnu konstituciju zemlje, direktne intervencije vlada entiteta i kantona.

On je podsjetio da je su nadležnosti za pitanja poput socijalne politike i svakih drugih politika koje su vezane za materijalni status građana na nižim nivoima.

- Inzistiranje da se izvanustavno reagira jer netko hoće više države jer gubljenje vremena i nije pomoć građanima dok se Ustav ne promjeni - rekao je Špirić i istakao da je u tom slučaju riječ o inat politici koja nije u službi građana na što godinama upozorava.

Dnevnik.ba