Čelnici i istaknuti članovi oporbenih stranaka Fuad Kasumović, Damir Mašić, Elmedin Konaković i Ibrahim Hadžibajrić u javnom istupu na Face TV-u poručili su da idu zajedno u uspostavu vlasti na svim razinama bez SDA.

Kao razlog za takvu odluku naveli su masovne prijevare na izborima, ali i odlučnost da se napravi zaokret, piše Večernji list BiH.

Potvrdilo se to i u neskrivenom radovanju Komšićevu izboru u Predsjedništvo BiH. SDA je tako postao nepoželjan partner za tzv. građanske stranke, kao i za stranke koje su osnovali nekadašnji dužnosnici SDA.

SDP, Naša stranka, SBB, NB, A-SDA, PDA i Narod i pravda ne žele u vlast sa SDA, dok se DF uglavnom ne izjašnjava jer očito mora čuvati leđa Komšićevoj izbornoj mašineriji.
 

Ključan je Dom naroda

Sedam oporbenih stranaka zajedno, međutim, ima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH 52 od ukupno 98 zastupnika. Uz odgovarajući broj ruku u bošnjačkom, srpskom i Klubu ostalih u Domu naroda, čak i samo neke od njih bi s HDZ-om mogle formirati stabilnu federalnu vlast.

Kakve će biti pregovaračke pozicije za formiranje federalne vlasti, znat će se tek nakon izbora Doma naroda, a to znači nakon konstituiranja županijskih skupština i potvrđivanja konačnih izbornih rezultata, za to je rok mjesec dana od održavanja izbora.

No, kada bi se u Bosni i Hercegovini poštivala činjenica da je ona država triju konstitutivnih naroda, onda o sastavu buduće vlasti ne bi bilo puno dvojbi. Stranke koje su dobile najveću potporu u svojim narodima bile bi predvodnici eventualno šire koalicije koja bi imala lagodnu većinu za uspostavu izvršne vlasti i odlučivanje u iduće četiri godine.

Kako se, međutim, u BiH izborna volja naroda uporno negira, za sada je izvjesno tek da će SNSD s tradicionalnim partnerima imati komotnu većinu i stabilnu vlast u RS-u, dok je sve ostalo pod znakom pitanja.

Samo zahvaljujući plebiscitarnoj potpori hrvatskog biračkog tijela, koalicija oko HDZ-a BiH najvjerojatnije će biti nezaobilazan čimbenik u formiranju vlasti na državnoj i federalnoj razini. Kako navodi Večernjak, bez obzira na to prema kojoj formuli će se na kraju birati izaslanici u federalni Dom naroda, spomenuta koalicija trebala bi imati dvotrećinsku većinu u Klubu Hrvata, bez koje nema uspostave federalne vlasti.

Novi inženjering

Kako hrvatski klub u ovom entitetskom domu bira hrvatske izaslanike u državni Dom naroda, jasno je da se koalicija predvođena HDZ-om Bosne i Hercegovine neće moći isključiti ni iz državne vlasti. Iako nerado, sarajevske stranke su se, čini se, pomirile s tim, iako ne treba sumnjati da će iskoristiti i najmanju moguću priliku za novi inženjering prilikom izbora (i hrvatskih) izaslanika iz županijskih parlamenata.

Teško će im to poći za rukom jer je HDZ, uz ojačavanje pozicije u državnom i federalnom parlamentu, značajno učvrstio poziciju u svim županijama gdje su Hrvati prisutni u značajnijem broju.

Istodobno, SDA je zadržao poziciju najjače bošnjačke stranke, ali će, kako trenutačno stvari stoje, teško do vlasti na svim razinama.