Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH u obraćanju Narodnoj skupštini RS kazao je kako je činjenica da se tijekom razgovora o promjeni Izbornoga zakona stranci sugerirali Izetbegoviću da dođe u NSRS jer je to institucija unutar BiH.
"Zbog toga sam ovdje i došao, da Vam se obratim. Uistinu mi je čast da sam mogao doći i uputiti Vam nekoliko riječi. Mi imamo zajedničke političke probleme koji se tiču svih nas u BiH. Ključna stvar je aktualni politički trenutak koji traje mjesecima. Zadnjih nekoliko dana najviše se razgovaralo o Izbornom zakonu, a jasno nam je svima da u BiH danas ne funkcionira ni izvršna, ni zakonodavna ni pravosudna vlast. BiH odavno nije pravna država. I ono malo što funkcionira u BiH predstavlja se kao rad pojedinaca ili stranaka, a nikako sukladno ustavu" rekao je Čović te dodao kako su to uzroci bremenitog stanja u kojem se BiH nalazi.

Ništa od 1995. godine nije nestalo iz strategija triju naroda, dodao je, poglavito onih koji nisu ostvarili svoje primarne ciljeve iz tog vremena. Zbog tog je prevažno ovo što smo razgovarali o Izbornom zakonu.

"Realno, problem je u FBIH i Vi ste mudro to prepoznali. Svjesni ste da se ne možemo dogovoriti pa ste time izbjegli elemente odgovornosti. Ti pregovori su završili u formatu u kojem su dogovarani", izjavio je predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH.

Podsjetio je na Mostarski sporazum koji je potpisao s Izetbegovićem u kojem stoji kako će se osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, pa i Srba iz FBiH.

Međunarodne institucije u BiH su donijele oko 950 odluka, naglasio je, kako bi BiH funkcionirala, posebice između 2000. i 2005. godine. Čak 338 zakona su stranci donijeli. Smijenjeno je točno 187 osoba kroz odluke visokog predstavnika. Danas je razvidno da o tom ne bismo pričali da nije bilo one Inzkove odluke.

"Izborni zakon se veže isključivo za Europski sud za ljudska prava i Ustavnog suda BiH koja govori o legitimnom predstavljanju. Ključna je odluka Sejdić-Finci koju nismo proveli od 2009. godine. Ključno je bilo brisanje nacionalne odrednice iz Ustava BiH. To je otvorilo pitanje nedovršenih strategija od prije 25 godina. Za RS je naizgled to nebitno pitanje. Ali kad se otvara pitanje Daytona, onda to nije pitanje samo jedne točke. Mi smo kroz HNS napravili zavidno jedinstvo. Mi smo došli do Daytona 2, možda to ne vidite. Ideja brisanja nacionalnih odrednica najmanje se na Hrvate odnosila, samo vi to možda ne vidite", poručio je Čović zastupnicima NS RS.

Venecijanskoj komisiji smo kazali, otkrio je, kako se o konstitutivnosti ne može razgovarati.

"Sve je išlo dobro do Neuma, gdje je sve propalo. Venecijanska komisija je hrvatski prijedlog da se član Predsjedništva nazove kao predstavnik hrvatskog konstitutivnog naroda i ostalih građana potvrdila kao validan. Bošnjačka politika to nije prihvatila. Ona želi izbrisati nacionalne odrednice iz Ustava BiH. Vrlo snažno se u igru uveo i četvrti narod u BiH - ostali. Bošnjačka politika je time tražila još jednog člana Predsjedništva. To onda podrazumijeva brisanje konstitutivnih naroda i iz domova naroda i  Predsjedništva BiH. Mi smo jasno kazali kako je hrvatski narod prepoznao namjere da FBiH postane građanska država bošnjačkog naroda. Palmer je uvijek govorio da rješavamo probleme triju konstitutivnih naroda".

Govorio je i o odnosima s Dodikom i Izetbegovićem.

"Mi nismo u koaliciji u SDA. Imamo partnerstva iz nužde, ali nemamo jasan okvir za zajedničko djelovanje. Već drugu godinu nemamo proračuna na razini BiH. Nemamo ni proračuna FBiH. Vi u RS tog problema nemate. Kad ste slušali o separatizmu iz RS, imali ste jasan stav. Mijenjanje Ustava BiH u građanskom smjeru jasan je put ka unitarizmu koji je samo poticaj za separatizam, odnosno vlastite zaštite na vrijeme. Kad brojniji narod  završi s malobrojnijih, onda će krenuti na neke druge.

Ipak, mi moramo i dalje tražiti rješenja. Rat za nas nije rješenje, bez obzira na neke koji o tom stalno govore. Nikad dogovore nećemo imati dogovore dvojice naspram trećeg. Uz sve naše razlike, s  Dodikom, ono što dogovorimo to i provedemo. S Izetbegovićem ne vrijedi čak ni ono što se potpiše pred međunarodnim svjedocima".

Imperativ je, istaknuo je Čović, očuvati Ustav BiH.

"Otvarati pitanje ustava BiH je krajnje rizično za sve odnose u BiH i mi ćemo tako nastupati ispred hrvatskog naroda. Mir ni pod koju cijenu ne smijemo riskirati. Međunarodnim prijateljima moramo objašnjavati BiH može preživjeti isključivo kao zemlja tri ravnopravna naroda. Kroz očuvanje BiH kao države triju konstitutivnih naroda vi čuvate i RS. Najbolje ćete braniti RS i u institucijama BiH", rekao je Čović.

Dnevnik.ba