Takav scenarij mogao bi dovesti do povratka na vlast stare većine SNSD – SDA – HDZ, ocjenjuje Deutsche Welle To bi bila treća po redu parlamentarna većina od izbora odžanih prije nešto manje od svije godine.

Iako nijedna do sada nije bila efikasna, ova treća, ako do nje dođe, bila bi rezultat smjene šefa bh. diplomacije i prvog čovjeka SDP-a Zlatka Lagumdžije, koju traži čelnik SNSD-a Milorad Dodik. U ovom trenutku Dodik je uvjeren da ima većinu: “Ovog trenutka mogu vam reći da načelna većina za njegovu (Lagumdžijinu op.a) smjenu postoji: 13 + 9 + 3.”

Dodik računa na 13 glasova zastupnika iz RS ali i na glasove SDA (7), koji su potvrdili da će glasovati za smjenu. Očekuje se i glas HSP-a zbog zaoštravanja odnosa SDP-a i ove stranke u Federaciji i zahtjeva za smjenom Živka Budimira, predsjednika tog entiteta. Presudni će, dakle, biti glasovi HDZ-a BiH.

Ipak Lugumdžija odbacuje mogućnost ostavke i poziva zastupnik da glasaju o njegovoj smjeni: “Mi smo spremni pustiti novoj parlamentarnoj većini odgovornost. Ako postoji kvalificirana entitetska većina za moju smjenu, ne treba se uoćte glasovati. SDP se povlači, ali moramo znati tko dolazi. Mi smo spremni sudjelovati, jer časno je biti opozicija“.

U SDA su stava da Lagumdžiju treba smjeniti, ali ne iz razloga koje navodi Dodik, odnosno zbog davanja instrukcije za glasanja o Rezluciji o Siriji, iako su razlozi manje bitni ako do smjene dođe. Analitičari smatraju da je podrška SDA Lagumdžijinoj smjeni neupitna, bez obzira na razloge.

U HDZ-u još ne žele objaviti svoj, ni komentirati odnose Dodik – Lagumdžija. Politički analitičar Ibrahim Prohić kaže da je HDZ na mukama jer ne može voditi autonomnu politku, a da pri tome ne vodi računa o geostrateškim interesima i odnosima prema Hrvatskoj. S druge strane, podrška Dodiku značila bi direktnu podršku trećem entitetu.

“Vrlo je neizvjesno hoće li se Čović odlučiti za igru na treći entitet jer bi to bila politička avantura i za njega. Za BiH posebno, kao i velika neizvjesnost. Ja nisam siguran da će se on na to olako odlučiti a potpuno sam siguran da o tome neće odlučivati sam”, izjavio je Prohić za Deutsche Welle.

Ostale stranke iz Federacije ne razmišljaju o podršci Lagumdžijinoj smjeni. Ipak i bez njih Dodik bi sa SDA, HSP-om i HDZ-om BiH imao potrebnu entitetsku većinu, odnosno deset glasova zastupnika iz Federacije BiH. (Deutsche Welle)