Bosanski lonac, jedno od najautentičnijih jela balkanske kuhinje, danas se ne smatra samo običnim seljačkim jelom, već je izrastao u pravi specijalitet koji oduševljava i najprobirljivije gurmane. Ova gastronomska poslastica ima dugu i bogatu tradiciju koja seže duboko u prošlost, a njen recept čuvaju domaćice širom bivše Jugoslavije kao pravu dragocjenost.

Ono što čini bosanski lonac jedinstvenim je njegova priprema u glinenom loncu, što mu daje poseban šarm i ukus. Tijekom kuhanja, ključna je činjenica da se posuda nikako ne otvara, a jelo se ne miješa. Umjesto toga, različiti sastojci se lagano stapaju i međusobno prožimaju svoje ukuse i arome, stvarajući ukusan i slastan šug.

Osnovni sastojci bosanskog lonca su tri različite vrste mesa, obično govedina, janjetina i piletina, ali svaki recept možete prilagoditi svom osobnom ukusu pa možete koristiti i druge vrste mesa, na primjer samo junetinu ili teletinu.

Uz bogatstvo aroma i tekstura, bosanski lonac predstavlja savršen spoj tradicije i hedonizma te je neizostavan dio gastronomske ponude Balkana. Njegova popularnost ne jenjava, a svaki zalogaj otkriva tajne i priče starih kuhinja, čineći ga ne samo jelom, već i iskustvom koje se pamti i prenosi s koljena na koljeno.

Ako želite kušati dio tradicije, evo recepta!

Bosanski lonac

Sastojci:

1 kg miješanog mesa
500 g krumpira
2 glavice luka
3 češanj bijelog luka
3 mrkve
2 pastrnjak
1 srednja glavica kupusa
2 korijena celera
4 paprike (babure)
3 rajčice
200 ml pasate od rajčice
200 ml bijelog vina
1 žlica začinske paprike
2-3 lista lovora
sol, papar

Priprema:

Nasjeckajte luk na sitno pa ga popržite na ulju dok se ne zastakli. Dodajte meso izrezano na kockice i češnjak, također nasjeckan na sitno, pa pustite da se meso krčka dok pripremate ostatak povrća.

Očistite i ogulite krumpire pa ih isjeckajte na četvrtine, a mrkvu, celer, pastrnjak, kupus i papriku na krupnije komade. Kad mesto dobije rumenu boju, u veći lonac, tradicionalno - glineni lonac s poklopcem, slažite meso i povrće. Sve začinite po ukusu i dodajte lovorov list kako bi pustio dodatnu aromu umaku. Na vrh dodajte rajčice izrezane na kolutove.

Sve prelijte pasatom od rajčice i bijelim vinom. Ako je potrebno dodajte malo vode. Imajte na umu da ulijete puno tekućine jer će tijekom kuhanja ostatak povrća pustiti svoje sokove. Poklopite lonac i kuhajte otprilike tri sata. Za vrijeme kuhanja nije potrebno miješanje pa ne otvarajte lonac dok se sve ne skuha.