Peteročlana austrijska obitelj bosanskih korijena netragom je nestala. Austrijska policija raspisala je međunarodnu tjeralicu za Enesom Skalićem (35), njegovom suprugom Michaelom Subasic (36) i kćerima Enisom, Ajlom i Sarah.

Po nalogu austrijskih vlasti, za obitelji traga Interpol, a sumnja se da bi se mogli nalaziti u Siriji, kao vojnici Islamske države.

Enes je rođen u Austriji, no ima bosanske korijene, a njegova supruga Michaela zbog njega je prešla na islam, kao i Sarah, njezina kći iz prvog braka.

Enes navodno pripada krugu 'boraca zapadnog Balkana,’ koji su bliski s Bošnjacima Ebu Tejmom i Bilalom Bosnićem, koji su navodno masovno regrutirali borce za rat u Siriji.

Postoje mnogi znakovi da se obitelj namjeravala pridružiti džihadu u Siriji. Enesova devetgodišnja kćer u svojem školskom dnevniku je napisala kako će ‘uskoro ići u Meku i nositi hidžab.’ Obitelj je na jesen prošle godine dala i svoju kuću na prodaju.

Enes i njegova obitelj nestali su samo nekoliko dana nakon što je Ebu Tejma uhićen. Premda se možda čini neobičnim da bi džihadisti sa sobom vodili i obitelji, obavještajne službe tvrde da IS plaća ‘glavarinu’ za svakog člana obitelji koji se doseli u Siriju, čak i za žene i djecu.

jutarnji.hr