Boris Johnson, favorit za novog britanskog premijera, priznao je da će mu biti potrebna suradnja s EU-om kako bi se izbjeglo vraćanje tvrde granice između dviju Irski i trgovinskih carina ako se ne postigne dogovor, piše BBC.

U razgovoru za BBC Johnson je kazao kako "to nije samo do nas".

Rekao je kako "nije ni u jednom trenutku vjerovao" da će Velika Britanija napustiti Europsku uniju bez dogovora, iako je spreman učiniti i to.

Johnson je otkrio kako smatra da je postojeći sporazum koji je s Bruxellesom postigla Theresa May "mrtav", no da je moguće postići novi dogovor s EU-om do kraja listopada jer se promijenio politički krajolik i na Otoku i na kontinentu.

"Mislim da se politika zapravo jako promijenila od 29. ožujka", istaknuo je referirajući se na prvotni rok za provedbu Brexita, prenosi BBC.

Velika Britanija mora izaći do 31.10.

Velika Britanija sada treba napustiti EU 31. listopada, nakon što je plan bivše premijerke tri puta odbijen u parlamentu.

Johnson smatra i kako ima rješenje kojim će uvjeriti Bruxelles u rješavanje pitanja granice između Sjeverne Irske i Irske, ključne točke prijepora u pregovorima, jer postoje načini izbjegavanja kontrola na granici, ukinutih nakon mirovnog sporazuma prije dvadesetak godina. On je rekao da ima "mnogo, mnogo tehničkih rješenja" za izbjegavanje graničnih kontrola.

U utrci za čelnika torijevaca, a time i za preuzimanje funkcije premijera Velike Britanije, uz Johnsona je još ostao ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt, koji također najavljuje da je spreman izvesti državu iz EU-a 31. listopada bez dogovora ako Bruxelles neće htjeti ponovne pregovore.

Oko 160 tisuća članova Konzervativne stranke će odluku o novom čelniku donijeti do kraja srpnja.