Bostonski bombaš Džohar Carnajev smijao se i zbijao šale tijekom ročišta u srijedu na kojem su žrtve njegova terorističkog napada, prije nego je i formalno osuđen na smrt, davale emotivne govore.

U pratnji odvjetnika 21-godišnji ubojica samo se smijao, javljaju američki mediji.

Bliske osobe 29-godišnje Krystle Campbell, koja je poginula u napadu 2013., otvorile su seriju emotivnih svjedočanstava na saslušanju na kojem je najavljeno najmanje tridesetak ljudi.

- On ne može imati dušu - kazala je Karen McWaters.

Carnajev je osuđen prema svih 30 točaka optužnice još u travnju i svibnju, a porota ga je osudila na smrt injekcijom. Sudac George O'Toole i formalno mu je izrekao kaznu, ali Carnajev je ipak iskoristio pravo obraćanja sudu te je, nakon neprimjerenog cerekanja izrekao ispriku svojim žrtvama.

- Žao mi je zbog života koje sam oduzeo, zbog patnje koju sam vam uzrokovao, zbog štete koju sam počinio, nepopravljive štete - rekao je, što je bila prva njegova javna isprika dosad.

Roditelji ubijenog 8-godišnjeg Martina Richarda, Bill i Denise, također su bili na saslušanju, ali umjesto smrtne zahtijevali su kaznu doživotnog zatvora za ubojicu svog sina kako bi imao vremena razmisliti o svemu.

- Mogao je, a nije zaustavio svog starijeg brata u počinjenju ovog zločina. Izabrao je mržnju, uništenje i smrt. Mi odabiremo ljubav, nježnost i mir. To je naša reakcija na mržnju. To nas čini drugačijima od njega - kazao je Bill Richard.

- Krenuo si pogrešnim putem. Znam da je život težak, no izbori koje si ti napravio su dostojni prezira i odvratno je što si napravio mojoj kćeri. Drago nam je da nisi ozlijedio nikog drugog - kazali su roditelji Krystle Campbell.

Cijelo vrijeme tijekom saslušanja žrtava, Carnajev je gledao u pod.

- Uništio si brojne živote taj dan. Tvoji su te prijatelji napustili. Umrijet ćeš sam u zatvoru - rekla je Krystlina prijateljica.

- Ne znam što me čini sretnom više. Postoji praznina koju ne mogu ispuniti. Uzeo je Seana od mene, ali uzeo je i dio mene od mene. Svaki put kad sam ljuta sam bijesna. Kada osjećam veselje, plačem, jer je tako rijetko. On je pljuvačka u lice američkog sna - ispričala je sestra ubijenog policajca Sean Colliera.

Carol Downing, majka teško ranjenih Erike Brannock i Nicole Gross, opisala je grižnju savjest koju osjeća jer su joj kćeri stradale gledajući nju. Obje su bile više desetaka puta na operacijama i ne mogu raditi.
 

- Bačena sam u mentalni maraton koji je moje mogućnosti testirao pune dvije godine. Morala sam biti čvrsta za svoje kćeri kada su se stvari počele raspadati - ispričala je Downing.

- Došla sam na prva dva dana suđenja. Sjedio je tamo potpuno prazan. Shvatila sam da sam ja ta koja je živa. On je već mrtav - posvjedočila je Megan Zipin koja je u napadu ostala bez sluha.

Brojne su žrtve napale Carnajeva tijekom saslušanja, no on se nije obazirao.

Neposredno prije saslušanja ispred sudnice se skupila grupa prosvjednika protiv smrtne kazne. Međutim, sudac je obvezatan dati najstrožu kaznu prema prijedlogu porote u svibnju. Očekuje se da će Carnajev podnijeti žalbu.

U bombaškom napadu Džohara i njegova pokojnog brata Tamerlana, poginulo je troje ljudi i ozlijeđeno više od 260 od kojih je 18 izgubilo noge. Braća su ubila i policajca te bježali vlastima danima nakon napada.

Kao motiv napada braća su navela američke vojne akcije u muslimanskim zemljama.

Džoharov odvjetnik je na početku suđenja kazao kako se bori da mu spasi život.