Bombaš samoubojica sa Kosova Albanac Blerim Podvorica (29) iz Lipljana poginuo je u samoubilačkom napadu u okolini Homsa u Siriji, piše portal Express. Kako se navodi, on je treći bombaš samoubojica sa Kosova, koji je na ratištu u Iraku i Siriji izvršio napad automobilom bombom na sirijske vojnike.

Napad se dogodio u gradu Tadmur, prošlog ponedjeljka i to je bio jedan od dva napada tijekom kojih je poginulo 12 sirijskih vojnika, prenosi ovaj medij. Podvorica je, dodaje se, uletio u položaj sirijske vojske u automobilu natovarenim eksplozivom.

Smrt Blerima Podvorice, koji je kao član ID nosio ime Ebu Zajed Kosovi, potvrdio je njegov brat Kreshnik Podvorica na svom Facebook profilu.

"Ali, oni koji su ubijeni na Alahovom putu, ne govorite da su mrtvi, ne, oni su živi, ali vi to ne znate", naveo je Kreshnik Podvorica citat iz Kurana, uz obavještenje o smrti svog brata, prenosi B92.

Prema informacijama iz Sirije, u dva samoubilačka napada u okolini Homsa, prošlog ponedjeljka poginulo je 12 sirijskih vojnika, dok je u akciji Asadovih snaga, koja je uslijedila ubijeno tridesetak pripadnika tzv. Islamske države.

Inače, na ratištima u Iraku i Siriji se bori više od 300 dobrovoljaca sa Kosova. U posljednjih mjesec dana u Siriji je poginulo najmanje pet dobrovoljaca sa Kosova. Ovo je i treći slučaj samoubilačkog napada koji su izveli muškarci sa Kosova.

Početkom lipnja u Siriji je poginuo i javnosti najpoznatiji član ID sa Kosova, Lavdrim Muhadžeri. Smrt na ratištima Sirije poginula su i braća Haćifi, Behlul i Rdžvan, koji je bio i zapovjednik albanskih boraca u redovima ID u Siriji i Iraku.