Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je da je sve bliže odluci o slanju vojske koja bi pomogla u gašenju požara u prašumi Amazonija, koji je alarmirao ljude širom svijeta, prenosi Anadolu Agency (AA).

U kratkom obraćanju javnosti u petak Bolsonaro je kazao da će na tom planu postupiti u roku od nekoliko sati.

Brazilska vojska spremna je braniti amazonske šume, priopćio je zapovjednik Oružanih snaga Brazila Edson Leal Pujol nakon ogromnog međunarodnog pritiska i poziva za odlučnijom akcijom u borbi protiv požara.

"Onima koji inzistiraju na zaštiti brazilske Amazonije poručujem da će vojnici uvijek biti oprezni i pripravni, spremni se braniti i uklanjati svaku prijetnju", kazao je Pujol na obilježavanju Dana vojske u Braziliji.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro izjavio je u petak da će se susresti s ministrima i raspraviti naredne korake, među kojima je slanje vojske.

Bolsonaro je pod sve većim međunarodnim pritiskom da zaustavi požare u Amazoniji, regiji koja proizvodi ogromne količine kisika, pa se smatra ključnom u naporima za suzbijanje globalnog zagrijavanja.

Vlada Francuske u petak je optužila Bolsonara da laže o svojoj ekološkoj posvećenosti i istaknula da će se usprotiviti velikom europskom trgovinskom sporazuma od kojeg koristi ima i Brazil.

Brazilski stručnjaci su ove godine registrirali rekordan broj požara diljem zemlje, što je za čak 84 posto više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.