Policijske jedinice u tri bolivijska grada pobunile su se protiv predsjednika Eva Moralesa, čiju ostavku opozirba zahtijeva poslije spornih izbora. Prva se u petak pobunila taktička jedinica u centralnom gradu Kočabamba, a uskoro potom i specijalci u glavnom gradu Sukreu i uporištu opozicije Santa Krusu. Morales je objavio da je u tijeku pokušaj državnog udara.

“Otkazali smo poslušnost”, rekao je jedan policajac iz Kočabambe. Drugi policajac je naveo da će policija “biti na strani naroda, a ne uz generale”. Obojici su lica bila sakrivena.

Na snimcima koji su direktno emitovani na televiziji vidi se dvadesetak policajaca koji se penju na krov zgrade policijske uprave sa bolivijskom zastavom, dok ih desetine mladih demonstranata hrabre s ulice.

“Policija Čukisake ujedinila se u potporu saborcima koji su otkazali poslušnost u Kočabambi”, rekao je, također maskirani, policajac iz Sukrea.

Regionalni lider Luis Fernando Kamačo, medijski najvidljiviji i najradikalniji bolivijski opozicionar, zatražio je u subotu od vojske i policije da u krizi izazvanoj reizborom Moralesa stanu na stranu oporbe.

Kamačo je bio na mitingu u La Pazu, kada je stigla vest o pobuni u Kočabambi. Okupljeni demonstranti su skandirali “Prijatelju policajče, narod je s tobom”.

Kriza u Boliviji traje već tri nedjelje, a u postizbornom nasilju poginulo je troje, a ozlijeđeno oko 200 ljudi.

Predsjednik Bolivije Evo Morales objavio je da je u tijeku pokušaj državnog udara.

“Sestre i braćo, naša demokratija je u opasnosti, zbog pokušaja državnog udara koji su nasilničke grupe povele protiv ustavnog poretka. Pred međunarodnom zajednicom osuđujemo taj napad na pravnu državu”, naveo je Morales na Tviteru nakon hitnog sastanka s ministrima.

Morales je pozvao narod da, kako je naveo, brani demokratiju.

“Pozivam naš narod da u miru brine o demokratiji i ustavu da bi se sačuvali mir i život, kao najveće dobro iznad svih političkih interesa”, rekao je bolivijski lider.

Vlada Bolivije je, za sada, isključila mogućnost angažiranja vojske protiv pobunjenih policajaca.