Za uzgoj krumpira i visoke prinose najveći značaj ima kvaliteta sjemenskih gomolja. Oni mogu biti prenositelji brojnih bolesti koje izazivaju propadanje usjeva, smanjenje prinosa i umanjuju njihovu tržišnu vrijednost.

Uzročnici bolesti su gljivice, bakterije, virusi i drugi štetni organizmi, a simptomi mogu biti vidljivi na površini ili skriveni duboko u tkivu. Zbog toga je od iznimne važnosti da dobro pregledamo što sijemo, kakva je kvaliteta sjemenskog materijala, je li deklariran te da nema simptoma bolesti.

S polja u skladišta

Proizvodnja sjemenskog krumpira je složen i zahtjevan posao, jer uzročnici mogu izazvati infekciju na polju u razdoblju vegetacije, dospijeti u skladište i zaraziti novi usjev. Takav slučaj je s gljivicom Phytophthora infestans koja izaziva kasnu plamenjaču, opasnu bolest koja u potpunosti može uništiti usjev.

Kako bi se utvrdilo njeno prisustvo, potrebno je pregledati površinu gomolja. Simptomi se primjećuju u obliku blagih udubljenja i promjene boje. Infekcija se s njih prenosi na novoiznikle biljke, a može doći i do propadanja prije nicanja. Ako utvrdimo više od jedan posto zaraženih, preporuka je da ne sadimo takav sjemenski materijal. Dodatan problem može biti kada režemo one zaražene i preko noža infektivni materijal prenosimo na zdrave.

Još jedna opasna bolest je bijela noga ili rizoktonija koju izaziva gljivica Rhizoctonia solani. Karakteristična je za vlažno i hladno vrijeme. Na zahvaćenim krumpirima se pojavljuju sklerocije tamno obojene. Dolazi do propadanja prije nicanja, a na mladim, izniklim biljkama, koje su zakržljale, pojavljuje se bjelkasta prevlaka, a lišće se uvija prema licu. Razornim efektima pogoduje hladno i vlažno vrijeme prilikom sadnje, jer je proces nicanja dugotrajan i pogoduje rastu i razvoju gljivice.

Neophodan pregled prije sjetve

Jednostavnim pregledom površine može se ustanoviti prisustvo simptoma raznih bolesti. Često se javlja fuzarijska ili suha trulež koju izaziva gljivica Fusarium spp. i nastaje potpuno ili djelomično propadanje, što dovodi do slabih biljaka s malim prinosom. Lezije na površini su udubljene, a trulo tkivo je smeđe boje.

Pored ovih, javljaju se bakterioze kao što su crna noga koju izaziva bakterija Pectobacterium atrosepticum, meka trulež koju izaziva Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum. Prepoznaju se po promjenama na površini, trulenju i neugodnom mirisu. Zajedničko za sve navedene i mnoga druga su promjene na površini koje su siguran znak da nešto nije u redu. Izbjegavajte sjetvu s lošim i nepouzdanim sjemenskim materijalom, jer financijska ulaganja i rad nisu mali i jednostavni, piše Agroklub.