Skupina investicijskih tvrtki iz cijelog svijeta koje upravljaju imovinom ukupne vrijednosti 3700 milijardi dolara traži od brazilske vlade da zaustavi ubrzano krčenje prašume u Amazoniji, piše Hina.

Investitori su poslali pisma brazilskim veleposlanstvima u sedam zemalja, tražeći sastanke i izražavajući zabrinutost zbog slabljenja mehanizama za zaštitu okoliša u Brazilu, prema priopćenju kojem je priložena kopija pisama.

Skupina uključuje 29 investicijskih tvrtki koje predvodi norveška osiguravajuća kuća Storeband Asset Management. Među 25 europskih tvrtki koje su uputile zahtjev nalaze se i norveški Noredea Asset Management i mirovinski fond Engleske crkve vrijedan 2,8 milijardi funti.

Pismo su potpisale i američke tvrtke Domini Impact Investment i Pax World Funds i japanski Sumitomo Mitsui Trust Asset Management, dok je Fram Capital sa sjedištem u Sao Paulu jedini potpisnik iz Brazila.

"Naglo pojačano krčenje šuma posljednjih godina u kombinaciji s izvještajima o ukidanju mjera zaštite okoliša i ljudskih prava te gašenja državnih agencija stvara raširenu neizvjesnost po pitanju uvjeta za ulaganje odnosno za pružanje financijskih usluga Brazilu'', stoji u pismu.

Prethodne inicijative usmjeravale su pritisak na tvrtke, a najnoviji je uperen prema vladi, tumači izvršni direktor Storebrand Asset Managementa Jan Erik Saugestad.

Potpisnici ne navode kakve mjere planiraju poduzeti ako brazilska vlada ne udovolji njihovim zahtjevima.

Prošlog tjedna sedam europskih financijskih tvrtki upozorilo je da bi mogle prodati udjele u brazilskim kompanijama ako se uništavanje okoliša nastavi, a mnoge među njima potpisale su i pismo brazilskim veleposlanstvima, napominje Reuters.

U brazilskom ministarstvu vanjskih poslova nisu odgovorili na upit Reutersa da komentiraju pisma financijskih tvrtki.

Ekološki aktivisti optužuju brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da od samog početka mandata u 2019. godini slabi mehanizme zaštite i time uzrokuje deforestaciju i šumske požare.

Bolsonaro pak tvrdi da je Brazil uzor kada je u pitanju zaštita prirode, istovremeno potičući vađenje ruda i obrađivanje zemlje u Amazoniji.