Razvojem pandemije koronavirusa jedan od najčešće spominjanih pojmova postao je respirator - medicinski uređaj iz bolničkih jedinica intezivne njege. Njihov broj u Federaciji BiH je 141.

Kako nas medicinske knjige uče, vodeće mjesto u liječenju pacijenata u intenzivnim jedinicama je strojna ventilacija tzv. respirator.

Ona zauzima vodeće mjesto kod teško oboljelih i vitalno ugroženih. Provodi se kod pacijenata koji iz bilo kojih razloga nisu u mogućnosti vlastitim disanjem osigurati izmjenu plinova u organizmu.

Kako su distrubuteri respiratora u našoj zemlji kazali za portal Klix.ba, jedan uređaj može koštati od 50 do 100 tisuća KM, za one sa svim opcijama. Najpoznatiji proizvođači su njemački Drager i Maqet, američki General Electric...

Od početka krize u Kini potražnja je ogromna, a ona je eksplodirala posljednjih mjeseci. Kako saznajemo, klasičnim kanalima trenutno je nemoguće kupiti respirator. Niko i ne pita za cijenu, već samo za rokove isporuke, a oni bi po regularnim kanalima bili najmanje četiri mjeseca.

Ilustracije radi, jedan od ovih najpoznatijih proizvođača je samo od vlasti provincije Hubei na početku krize dobio narudžbu od 500 komada, a njegova tjedna proizvodnja je otprilike 150 komada.

Kako saznajemo, država nastoji iznaći posebne načine nabavke respiratora, a ministrica vanjskih poslova Bisera Turković je zamolila sve šefove diplomatsko-konzularnih predstavništava da pomognu u nabavci respiratora i neophodne medicinske opreme potrebne Bosni i Hercegovini u borbi protiv koronavirusa.

Bit strategije borbe protiv koronavirusa je smanjenje inteziteta širenja zaraze, time i udara na medicinske ustanove, odnosno intezivna odjeljenja i same respiratore.