Bliži se vrijeme opraštanja od ljetnog voća, što znači da je sezona jabuka pred vratima, a iako ih možda već grickate, najbolje vrijeme za uživati u njima je tijekom berbe, u rujnu i listopadu.

Dok su savršeno zrele jabuke bez modrica i udubljenja i čvrste na dodir, mekane i tamne mrlje obično pokazuju da je jabuka prezrela i da više nije dobra za jelo, a nakon što odaberete zrele jabuke, treba znati kako ih i gdje pohraniti, prenosi Večernji list.

Kako čuvati cijele jabuke

Kako bi jabuke što duže ostale svježe, držite ih podalje od izravnog sunčevog svjetla, najbolje u ladici za voće u hladnjaku. Ako ih zamotate u vlažni papirnati ručnik i stavite u plastičnu vrećicu s rupicama, biti će svježe oko šest tjedana. Samo pripazite da ih ne skladištite pored drugog voća i povrća, jer jabuke sadrže etilen zbog kojeg brže sazore i druge namirnice.

Kako čuvati narezane jabuke

Narezane jabuke pohranite ih u vrećicu koja se može zatvoriti ili hermetički zatvorenu posudu za i stavite ih u hladnjak; tako će ostati svježe 3-5 dana. Kako kriške jabuke ne bi potamnjele, prije nego što ih stavite u hladnjak prelijte ih s malo limunovog soka. I ne brinite da će vaše poprimiti okus limuna—sok od limuna samo dodaje jabukama oporost koja se jedva primijeti.

Mogu li se jabuke zamrznuti?

Jabuke svakako možete čuvati u zamrzivaču, ali važno je napomenuti da će izgubiti svoju hrskavost. Budući da će im tekstura biti ugrožena, smrznute jabuke (koje je bolje čuvati narezane, a ne cijele) idealne su za korištenje u pitama, kolačima, umaku ili maslacu od jabuka. Kad se smrznute jabuke peče, nije ih potrebno prethodno odmrzavati; jednostavno stavite smrznute kriške u koru za pitu s ostatkom nadjeva, prekrijte tijestom i pecite, savjetuje Real Simple.