Sveti Ivan Kristitelj bio je svetac, pustinjak, mučenik, Kristov prethodnik, a blagdan njegova rođenja slavi se 24. lipnja. Propovijedao je kršćanstvo te je krstio ljude, prema nekim zapisima čak je krstio i Isusa.

Roditelji su mu bili Zaharija i Elizabeta te dugo nisu mogli imati djece, a Zaharija također nije mogao govoriti. Kada im se rodio sin, bili su presretni, a Zaharija je progovorio. Htio mu je nadjenuti svoje ime, ali Elizabeta, majka je tražila da se zove Ivan, što znači ‘Gsopodin je milostiv’. Kada je odrastao, Ivan je otišao od kuče, živio je u pustinji, uz rijeku Jordan, nosio odjeću od devine dlake i kožni pojas te jeo med i skakavce. Propovijedao je blizinu kraljevstva božjeg te je pozivao na obraćenje na kršćanstvo. Mnoge je i krstio te postoji priča da je Isus došao Ivanu da ga krsti, što je ovaj i učinio. Nakon krštenja  spustio se nad Isusa Duh Sveti u obliku goluba i Božji glas je progovorio: ‘Ti si Sin moj ljubljeni. U tebi mi sva milina.’

U 1. stoljeću, zajedno sa sljedbenicima Isusa Krista postojali su i sljedbenici Ivana Krstitelja. Posebno su bili rašireni među Židovima pa su vjerojatno zbog toga pisci Novog Zavjeta isticali njegovu poniznost te ponavljali Ivanove riječi kako će iza njega doći veći od njega.

Herod Antipa, vladar Galileje i Pereje,  dao je smaknuti Ivana Krstitelja jer mu je ovaj prigovorio zbog preljuba.  Smaknut je odrubljivanjem glave. Priča ide ovako – sveti Ivan Krstitelj prigovorio je kralju Herodu što je htio ženu svoga brata, Herodijadu, koja je Ivana zbog toga zamrzila. Čim joj se pružila prilika, na Herodovoj gozbi, krenula je s osvetom. Naime, njezina kći se zbog svoga plesa svidjela Herodu, koji joj je obećao ispuniti svaku želju. Na nagovor svoje majke, zatražila je glavu Ivana Krstitelja na pladnju, a Herod je obećanje ispunio.

Relikvije Ivana Krstitelja čuvaju su u crkvi u Rimu te u crkvi u Francuskoj. Zanimljivo je da je kršćanka bazilika u Damasku posvećena upravo Ivanu Krstitelju te je najveća posvećena ovom svecu, no danas se u njoj nalazi džamija.

Kroz povijest je lik i djelo Ivana Krstitelja veoma štovano, a u Srednjem vijeku dan njegova rođenja još su nazivali i ljetnim Božićem. Zanimljivo je da se 24. lipnja slavi rođenje Ivana Krstitelja, a 29. kolovoza njegovo mučeništvo, još nazvano i Glavosijek Ivana Krstitelja.

Ivan Krstitelj je zaštitnik  pjevača, glazbenika, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom svijeta.

U Bosni i Hercegovini, kod Jajca, postoji veliko svetište u čast Ivana Krstitelja, a u Hrvatskoj mnogo je gradova i mjesta dobilo ime po njemu – Ivanić Grad, Sveti Ivan Žabno, Sveti Ivan Zelina, Kloštar Ivanić, Ivankovo, itd.

Jedna od poruka svetog Ivana Krstitelja bila je i: ‘Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako. Imaj srca kršćanine za drugoga, pa će ga i Bog imati za tebe!’

Za kraj evo i jedne molitve za zagovor Svetog Ivana Krstitelja:

‘Sveti Ivane Krstitelju, preporučujem Ti svoje duhovne potrebe i molim Te da mi izmoliš milost da Isusa što bolje upoznam, ljubim i slijedim. Zahvaljujem Ti tisuću puta na prekrasnim riječima što si mi ih dao, Tvoj me primjer potiče da moram govoriti uvijek istinu na slavu Božju, iako bi me svijet radi toga progonio i osudio.’