Da iseljeni Ramljaci ne zaboravljaju svoje korijene, dokaz je aktivnost koju organizira Biciklistički klub Rama Zagreb.

Život nas često odvede u neke tuđe krajeve, no ona spona s rodnim krajem ostaje u nama slikovito poput pupčane vrpce koja se fizički prereže, odvoji nas od majke. Ipak ne zaboravljamo čije smo dijete i tko nam je majka.

Ovim riječima mogli bismo opisati aktivnost koju organizira navedeni klub.

Bio je to poticaj za razgovor s predsjednikom kluba, ramskoj javnosti poznatog Darija Juričevića s Radio Rame. Život je Darija odveo u Zagreb, gdje radi kao fizioterapeut. Nije zaboravio pričati viceve, a još manje zaboravlja odakle je.

Ljubav prema biciklizmu i Rami bila je jedan od motiva za osnivanje kluba o čemu naš sugovornik skromno šuti.

Biciklistički klub "Rama" Zagreb osnovan je 23. listopada 2017. godine. Klub broji oko 40 članova koji većinom potječu iz Rame, ali imamo i jako puno članova iz drugih dijelova RH te BiH koji s Ramom nemaju baš nikakvu poveznicu, ali zbog načina rada i djelovanja kluba odlučili su se učlaniti.



Svaka aktivnost i svaka ideja ima svog začetnika, tako je ideja Memorijalnog biciklističkog maratona „Uzdolu - za sjećanje i nadu“ proizišla upravo od članova ovog kluba.

Ideja o vožnji do Rame stalno se vrti na našim redovitim klupskim druženjima. S obzirom na to kako je ove godine okrugla 30. godišnjica stradanja na Uzdolu, odlučili smo voziti u spomen na žrtve kojima je uzeto osnovno ljudsko pravo na život, samo zato jer su bili Hrvati.

U razgovoru istaknuo je Darijo i cilj ovog maratona.

Cilj maratona je očuvati spomen na žrtvu Uzdola kao što sam ranije naveo, ali natjerati na razmišljanje svakoga od nas;  jesu li  nam rat  i mržnja zaista toliko potrebni do te mjere da se uzimaju životi djeci, starcima, neovisno o bilo kojoj vjeri, naciji i nacionalnosti se radi. Otuda i naziv maratona "Uzdolu - za sjećanje i nadu"; za sjećanje da se ne zaboravi i nadu da nikada, nikome i nigdje se ne ponovi.

Jedan zanimljiv projekt našeg Darija su Ramske ulice, a ima ih zasad šest u Republici Hrvatskoj



Osobno provodim projekt Ramske ulice kojih u RH ima šest i to u Vukovaru, Osijeku, Zagrebu, Splitu, Sinju i Trilju, a jedna neslužbena ulica s ovim nazivom neslužbeno ima u Mostaru. Cilj projekta je u svaku od njih doći biciklom. Za ostvarenje projekta ostala je još Ramska ulica u Splitu.

BK Rama Zagreb je imao u svojoj organizaciji više maratona.

BK Rama Zagreb u svojoj klupskoj povijesti sudjelovao je na raznim biciklističkim maratonima. Izdvajamo putovanje u Zaljev hrvatskih svetaca - Boku Kotorsku i Križni put pedalom kojim se obilježavala bleiburška tragedija. U organizaciji kluba prije tri godine imali smo  biciklistički maraton "Srcem za Vukovar" koji se vozio povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Ovaj klub poznat je i po humanitarnom radu.



U suradnji s Biciklističkom udrugom Explore Macedonia Tour već nekoliko godina sudjeluje u humanitarnoj akciji Bike a Buddy gdje se tijekom božićnih blagdana sakupljaju paketići i potrepštine za djecu u bolnici. Naš klub sve donacije daruje Domu za nezbrinutu djecu u Zagrebu.

Ovaj maraton starta u Zagrebu, a svi koji žele sudjelovati, trebaju se javiti na vrijeme.

Start Memorijalnog biciklističkog maratona "Uzdolu za sjećanje i nadu" planiran je iz Zagreba. Još uvijek razgovaramo o tome koja trasa puta bi bila najbolja opcija. Zbog prijevoza nazad u Zagreb broj mjesta je ograničen.

Ovim putem pozivamo sve one koji žele sudjelovati u maratonu da se jave putem elektroničke pošte kluba [email protected] ili slanjem poruke putem Facebook profila kluba gdje će dobit sve potrebne informacije vezano za sudjelovanje.

Za kraj svim čitateljima naš sugovornik imao je lijepu i poučnu poruku.

Život je kao okretaj pedale, moraš gurati da bi išao dalje, ali i to guranje ima svoju ljepotu. Uživajte u trenucima života kroz koji prolazite, jer ne prolazi život, nego mi. Budite aktivni, brinite o svom zdravlju. Izdignite se iznad svakoga dnevno-političkog bezumlja.

Ne dopustimo se dovesti u opasnost da ništa ne naučimo iz ne tako davne povijesti. Ne dopustimo da od nas čine kreatore nasilja jednih prema drugima. Imajte svoj cilj pa neka to bude i na biciklu.

Na kraju razgovora ostaje nam samo reći: „Bravo Darijo, ponosni na tebe!“ Možda pokušamo poslušati tvoju poruku pa počnemo okretati pedale kako bismo se izdigli iznad „bezumlja“.

Našem Dariju zahvaljujemo na razgovoru, čestitamo organizatorima na ideji. Svi vi koji želite biti dio ovog maratona ili pomoći na neki način da se organizira ova aktivnost „za sjećanje i nadu“, možete se javiti na email [email protected], broj mobitela 00385 99 235 7023 ili na službenu Facebook stranicu kluba.



Božana Nikolić / rama-prozor.info