U Minsku su se građani počeli okupljati od jutros, a pridružili su im se i radnici nekoliko poduzeća. Trenutno je najveći broj okupljenih ispred zgrade vlade u Minsku. Pripadnici interventnih jedinica u centru Minska spustili su svoje štitove u znak solidarnosti s demonstrantima tijekom prosvjeda. 

Nekoliko tisuća demonstranata okupilo se na Trgu neovisnosti u Minsku zahtijevajući ostavku predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, prenio je TASS.

Prosvjedi u Bjelorusiji traju skoro tjedan dana. Demonstracijama su se pridružili i predstavnici različitih profesija, od liječnika i učitelja do glazbenika, kao i radnici različitih poduzeća i tvornica. 

Demonstranti su stigli na trg Neovisnosti u Minsku, gdje se nalazi zgrada vlade. Tamo dežuraju policijske snage. 

Najveće oduševljenje je izazvala bjeloruska policija, koja je spustila štitove pred demonstrantima koji su se okupili kod zgrade vlade u Minsku, prenosi dopisnik Sputnjika.

 




Demonstranti su takav potez policije dočekali s oduševljenjem. Žene prilaze policajcima, grle ih i poklanjaju im cvijeće. Mnogi se fotografiraju s pripadnicima specijalnih snaga. Policija nije na to reagirala, ali su se rukovali s demonstrantima.

Demonstranti skandiraju „Braćo, hvala što ne tučete“,„Sveta (Svetlana Tihanovska) je naš predsjednik“, „Policija je uz narod“, „Prebroj glasove“, „Odlazi“.

Dopisnik Sputnjika javlja da na trg Neovisnosti izlazi i vojna tehnika i policijska vozila.

U Vitebsku se također održava mirni prosvjed, u kojem sudjeluje nekoliko stotina građana.

Demonstranti su prikupili oko 700 potpisa za peticiju u kojoj traže da se ponište rezultati glasanja u Vitebsku, da se prekine nasilje i oslobode uhićeni. 

U Grodnu se okupljenima obratio gradonačelnik, koji nije želio da govori o legitimnosti izbora, već je demonstrante pozvao na mir. 

U Belorusiji su održani predsjednički izbori 9. kolovoza, a sadašnji predsednik Aleksandar Lukašenko osigurao je novi mandat s 80,08 posto glasova, dok je njegova glavna suparnica Svetlana Tihanovska dobila 10,09 posto podrške birača. 

Nakon objavljivanja rezultata izbora, za koje demonstranti smatraju da su pokradeni, u mnogim gradovima širom zemlje izbili su masovni prosvjedi koji su u nekim slučajevima eskalirali u sukobe s policijom.

Prosvjedi se održavaju od nedjelje.