SDP BiH optužio je hrvatskog šefa diplomacije za zadiranje u suverenitet i teritorijalni integritet BiH, i što sve već ide uz to, zbog njegovog stava kako Hrvati, u skladu s Ustavom i Daytonskim sporazumom, trebaju birati svoje predstavnike. Optužio je Hrvatsku za jačanje fašizma

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) zatražila je od predsjednika i premijera Hrvatske da uputi ispriku građanima BiH zbog jučerašnjih izjava ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana.

"Povodom posljednjeg ispada i diplomatskog incidenta u režiji najviših dužnosnika Vlade susjedne Republike Hrvatske, SDP BiH poziva premijera i predsjednika ove države da upute ispriku građanima Bosne i Hercegovine. Posjet ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radmana obilovao je diplomatskim skandalima i postupcima nedostojnim državnika koji navodno promiču međudržavno razumijevanje i dobrosusjedske odnose", naveli su iz SDP-a.

Izjave o unutarnjem ustroju Bosne i Hercegovine, uz ocjene što Republika Hrvatska može ili "ne može dopustiti" u Bosni i Hercegovini je direktno miješanje u unutarnje stvari naše države.

"Izjave Grlić Radmana su podsjetnik na trajuću agresivnu politiku Hrvatske i na ustrajnost vlasti ove zemlje u podrivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine", istakli su.

Iz SDP-a kažu da u BiH svi građani moraju ostvariti punu ravnopravnost, pa tako i bh. Hrvati, na svakom pedlju svoje domovine.

"Kao država koja pruža utočište osuđenicima i osumnjičenicima za najgora zlodjela počinjena u Bosni i Hercegovini, te ih pritom tretira kao počasne građane, Republika Hrvatska ne može davati ocjene o ravnopravnosti. Hrvatska ne može držati lekcije o moralnosti, etičnosti i ljudskim pravima. Naročito se naši susjedi nemaju pravo miješati u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine. Tu posebno mislimo na međunarodnom sudskom presudom određenu kvalifikaciju ranijih postupaka ove države u Bosni i Hercegovini, presude koja se tiče i stradanja grada u kojem je upriličen ovaj skandalozni posjet", priopćeno je.

Posebno je sramotno, smatraju u SDP-u, da je poruku o ugroženosti, ravnopravnosti i potrebi zaštite pravnog poretka Grlić Radman dao s lokacije nelegalno izgrađenog spomenika Bleiburškim žrtvama, simbola, kako kaže, neustavnog djelovanja.

"Podsjećamo Grlić Radmana da je gradnjom obilježja koje je bilo centralna lokacija njegovog posjeta direktno narušen i ugrožen bosanskohercegovački nacionalni spomenik nulte kategorije i spomenik pod zaštitom UNESCO-a, nekropola stećaka Radimlja. Gradnjom nelegalnog obilježja tzv. Bleiburškim žrtvama na nacionalnom spomeniku BiH je direktno prekršen Aneks 8 Daytonskog sporazuma, za čiju provedbu se Grlić Radman tako 'gorljivo' s ove lokacije zalaže".

Na kraju, SDP je pozvao ministra Grlić Radmana i Vladu Republike Hrvatske da se pozabave porastom neofašizma u javnom prostoru u Hrvatskoj i rastućom zabrinutošću za prava manjinskih grupa u toj zemlji.

"Radi se o manjinskim grupama koje su u Hrvatskoj sve malobrojnije, dok se Hrvatska navodno zalaže za ravnopravnost u Bosni i Hercegovini. Uz sve evidentne probleme koje u Bosni i Hercegovini imamo, najmanje nam trebaju navodni dušobrižnici koji svojim ponašanjem dolijevaju “ulje na vatru” svjesno unoseći dodatni razdor i nemir među naše građane. Koliko god ljudi poput Grlić Radmana priželjkivali da to tako ne bude, Bosna i Hercegovina jest i ostat će suverena, cjelovita, antifašistička, europska država svih njenih građana i naroda", zaključeno je.