Rusija bi u slučaju izbijanja sukoba ratne zrakoplove, brodove i kopnene jedinice mogla za 48 sati upotrijebiti na europskom tlu, dok bi Sjevernoatlantskom paktu za efikasan protuudar trebali mjeseci, rekao je Sir Richard Barrons, bivši zapovjednik NATO snaga.

Najveće europske zemlje poput Njemačke, Italije i Francuske rusku prijetnju ne shvaćaju dovoljno ozbiljno, što bi Europu moglo koštati gubitaka teritorija, smatra Barrons.

Većina europskih sigurnosnih snaga usmjerena je na terorističke prijetnje i suzbijanje migrantske krize, a Moskva je mnogo uložila u najmodernije naoružanje kako bi mogla parirati zapadnim suparnicima, piše Independent.

"Kada bi ste usporedili vojne kapacitete NATO pakta i Rusije, NATO ih ima znatno više, ali sve zapadne snage nalaze se u polusnu. Rusija bi svoju manju vojsku mogla upotrijebiti na način na koji bi NATO-u bilo vrlo teško odgovoriti, jer za to ne postoje spremni planovi", smatra Barrons.

Ruska aneksija Krima izazvala je međunarodnu osudu, ali nije uspjela natjerati zemlje Sjevernoatlantskog saveza da stvore efikasan plan za slučaj ruske invazije. Prijedlog da se u svaku od tri baltičke države i Poljsku rasporedi oko tisuću vojnika Barrons smatra pukim mazanjem očiju.