Agencija za istrage i zaštitu (Sipa) BiH provodila je određene mjere i radnje 2010. godine u okviru istrage protiv bivšeg vehabije Adisa Drnde, zaposlenog na mjestu višeg inspektora ove agencije, koji je tom prilikom bio saslušan u svojstvu svjedoka, te je izvršen pretres prostorija koje on koristi.

Tom prilikom nisu pronađeni dokazi koji bi na bilo koji način utjecali na njegov radno-pravni status, što je kasnije i potvrđeno provođenjem sigurnosnih provjera za pristup tajnim podacima, priopćeno je Srni iz Sipe.

Adis Drnda zaposlen je kao viši inspektor u Sipi i zadužen za provjere osoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju, piše Srna.

Ranije je "Euroblic" objavio da posjeduje video-snimak vjerskog predavanja koje je prije 15 godina držao jedan od osnivača vehabijskog pokreta u BiH Jusuf Barčić, a na kojem se jasno vidi Drnda u društvu osuđenog vehabijskog vođe Bilala Bosnića i nekoliko desetina vehabija.

Navodi se da je Drnda rođen u Sandžaku, da je 2003. godine podnio zahtjev za prijem u državljanstvo BiH, a nakon dobivenog državljanstva ubrzo je dobio i posao inspektora u Sipi.

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH je 2010. godine došla u posjed ovog snimka vjerskog predavanja, nakon čega je Sipa izvršila detaljan pretres stana Adisa Drnde, ali tamo, navodno, nisu pronašli dokaze zbog kojih bi bio izbačen iz službe.