Bivši šef CIA-e Leon Panetta dao je intervju za večernje vijesti CBS-a u kojem je komentirao predsjedništvo Donalda Trumpa, piše portal CBS News.

U potpunosti prenosimo transkript razgovora voditelja Scotta Pelleya i Panette:

Pelley U posljednjih nekoliko tjedana predsjednik je vojsci rekao da se odvijaju teroristički napadi za koje nitko ne zna jer ih mediji zataškavaju. Medije je pak opisao kao neprijatelje američkog naroda. Vlastite obavještajne službe nazvao je nacistima. A sada imamo i njegove optužbe protiv Obame. Je li primjereno upitati ima li predsjednik poteškoća s racionalnim mišljenjem?

Panetta: Najvažnija stvar za svakog predsjednika je povjerenje. Povjerenje naroda pokazuje vjerodostojnost predsjednika. A kada on govori ovakve stvari, osobito kada optužuje nekoga za prisluškivanje bez trunke dokaza, to izaziva probleme s povjerenjem u predsjednika.

Jer iz toga proizlaze dva zaključka. Prvi je da namjerno govori takve stvari kako bi zavarao javnost. To bi značilo da zloupotrebljava svoje ovlasti.

Drugi je da zaista vjeruje u to što govori, iako to nije istina. A činjenica da nije ni pokušao saznati istinu pokazuje da nije sposoban racionalno razmišljati. 

Oba slučaja znače potkopavanje i narušavanje snage predsjedništva u ovoj državi.

Pelley: Što ovo znači za Moskvu, Peking, Sjevernu Koreju?

Panetta: To je najveća opasnost. Što ako se dogodi nešto zbog čega bi predsjednik trebao reagirati? Na primjer, bavimo se prijetnjama iz Sjeverne Koreje. Što ako se predsjednik zbog toga odluči na vojnu akciju? Ili ako saznamo da Iran razvija nuklearno oružje?

Kako će reći narodu da je potrebna vojna akcija kada mu više nitko ne vjeruje?

Pelley: A što je s unutarnjim poslovima?

Panetta: Da bi se predsjednik mogao baviti unutarnjim poslovima, također mora imati vjerodostojnost. Ako ga narod odbaci jer misle da uopće nije racionalan, to bi moglo u potpunosti naštetiti svim njegovim planovima.