Umirovljeni general američke vojske David Petraeus smatra kako je ruska vojska napravila tri ključne pogreške u svojoj invaziji na Ukrajinu. Umirovljeni američki general prethodno je bio direktor CIA-e i zapovjednik koalicijskih snaga u Iraku. Petraeus je u intervjuu za Radio Slobodna Europa rekao kako je tijekom posljednjih mjeseci rata razotkriveno nekoliko velikih rupa u vojnim kapacitetima Moskve.

"Potpuno su podcijenili ukrajinske snage i potpuno precijenili ruske snage. Nisu uspjeli nametnuti svoju liniju vođenja vojne kampanje i pripremiti snage za vođenje ove kampanje. Osim toga, nisu imali moderne telekomunikacijske sustave. Dakle, generali su nastavili ginuti", rekao je.

"Ruski telekomunikacijski sustavi nisu šifrirani"

"Dodatno, nisu obučavali svoje trupe, uvijek smo znali da im nedostaju profesionalni dočasnici koji su okosnica naših snaga na Zapadu. Bilo je puno pogrešaka koje su pokazali, neke od njih su očekivane, druge su bile neočekivane", nastavio je. Istaknuo je da su ruski telekomunikacijski sustavi "jednokanalni" i "nisu šifrirani", što Ukrajini i njezinim saveznicima olakšava da im uđu u trag.

"Također su visoke frekvencije, svatko ih može uhvatiti policijskim skenerom, za razliku od našeg sustava koji koristi frekvencijsku modulaciju. Opet, činjenica da ti sustavi nisu šifrirani je stvarno impresivna s obzirom na to koliko su uložili u modernizaciju svoje vojske", smatra umirovljeni general.

U jednom od dokumenata iz američkih obavještajnih podataka koji su procurili prošlog mjeseca dužnosnici tvrde da je Moskva pretrpjela između 189.500 i 223.000 žrtava, uključujući 35.500 do 43.500 vojnika koji su ubijeni u akciji. Prošlog je tjedna Institut za proučavanje rata potvrdio da Rusija vjerojatno neće moći izdržati više ofenziva istovremeno, prenosi Newsweek.

"Ukrajinski napad bi mogao rezultirati kolapsom ruskih snaga"

Očekuje se da će Ukrajina u nadolazećim mjesecima pokrenuti protuofenzivu kako bi vratila teritorij pod ruskom okupacijom. Petraeus vjeruje da će ukrajinska protuofenziva vjerojatno onemogućiti pokušaje Rusije da "pojača ili obnovi zalihe Krima kroz jugoistočni dio Ukrajine".

Umirovljeni general zaključuje da bi napad Kijeva također mogao uzrokovati "kolaps ruskih snaga na prilično velikom području južne Ukrajine jer će ukrajinske oružane snage osloboditi većinu ukrajinskog teritorija koji su Rusi zauzeli prošle godine, sve do Krima".