Sposobnost Velike Britanije da spriječi terorističke napade ograničavaju zastarjeli zakoni koji "više ne ispunjavaju svoju svrhu", rekao je bivši šef obavještajne službe MI5 u intervjuu objavljenom u nedjelju, u vrijeme dok vlada razmatra nove načine nadziranja komunikacije na internetu.

Johnatan Evans, direktor MI5 od 2007. do 2013. kaže kako bi zakoni trebali omogućiti obavještajnim službama da na odgovarajući način nadziru potencijalne prijetnje nacionalnoj sigurnosti.

Islamistički militanti ubili su 17 ljudi u Parizu ranije ovoga mjeseca, otvarajući raspravu u Britaniji o tome treba li unaprijediti protuterorističke zakone.

Britanija je trenutno pod drugim najvišim stupnjem uzbune, što znači da je napad vrlo vjerojatan. "Zakonska sredstva po kojima policija i sigurnosne agencije pristupaju komunikacijama radi prikupljanja dokaza i podataka zastarjela su, ona nisu prilagođena današnjem digitalnom svijetu", rekao je Evans u razgovoru za list The Sunday Telegraph.
"Tehnološke promjene znače da je policiji i službama danas puno teže nego prije deset godina otkriti o čemu teroristi i kriminalci međusobno razgovaraju", dodao je.

Britanski premijer David Cameron obećao je nove zakone koji olakšavaju pristup komunikacijama na internetu ako pobijedi na izborima u svibnju, no neki politički suparnici protive se njegovim prijedlozima.
Cameron je prošloga tjedna za boravka u SAD-u rekao da je Britanija suočena s "vrlo ozbiljnom prijetnjom" terorističkog napada.

On se s predsjednikom Barackom Obamom suglasio da obavještajne agencije moraju biti u stanju pratiti militante na internetu, unatoč bojazni za privatnost. (Hina)